Slanje paketa u inostranstvo - Dokumentacija

Slanje paketa u inostranstvo

Slanje paketa u inostranstvo iz najbliže pošte, po pristupačnim cenama.

Paketi koje fizička lica šalju u inostranstvo ne smatraju se komercijalnom robom, ali je za obavljanje carinskog postupka u uvozu u odredišnu zemlju neophodno da postoje osnovni podaci o sadržaju pošiljke i vrednosti artikala koji se evidentiraju na obrascu Paketska sprovodnica (Parcel Label) CP72 i eventualno Dodatku tog obrasca, ukoliko paket ima više od šest artikala.

Ukoliko ste fizičko lice, na šalteru pošte možete poslati paket koji sadrži robu u formi poklona, količine ograničene za potrebe jednog domaćinstva.

Prilikom predaje paketa, neophodno je da priložite popunjen obrazac Carinska deklaracija CN 23, na osnovu kojeg zaposleni u pošti unosi podatke u aplikaciju, radi štampe podataka na obrascu Paketska sprovodnica (Parcel Label) CP72 i eventualno dodatka tog obrasca, ukoliko paket sadrži više od šest artikala.

Obrazac je potrebno popuniti čitko, sa detaljnim opisom sadržaja pošiljke, po vrsti artikala, njihovoj masi i vrednosti (nisu dozvoljeni opšti opisi artikala kao što su: „odeća”, „obuća”, „prehrambeni proizvodi”, itd). Da bi se ubrzalo carinjenje, podatke je potrebno popuniti na engleskom, francuskom ili jeziku koji je u upotrebi u odredišnoj zemlji. Pošiljalac stavljanjem svog potpisa u odgovarajuću rubriku obrasca, potvrđuje tačnost upisanih podataka.

Podaci treba budu što je moguće verodostojniji, jer se time ubrzava postupak carinjenja u odredišnoj zemlji.

Ukoliko šaljete prehrambene proizvode, neophodno je da budu u proizvođačkom pakovanju koje sadrži deklaraciju proizvoda. Prehrambeni proizvodi domaće radinosti (pekmez, ajvar i sl.) bez deklaracije, mogu biti oduzeti ili znatno produžiti uvozne procedure koje padaju na teret primaoca.

Primer popunjenog obrasca Carinska deklaracija CN 23 možete preuzeti ovde.

Dodatne informacije u vezi sa carinskom procedurom i potrebnoj dokumentaciji za sprovođenje carinskog postupka, možete dobiti pozivanjem pošti carinjenja u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, u zavisnosti od teritorijalne pripadnosti adrese pošiljaoca.

Povezane usluge i informacije