Филателија

Значајни догађаји у уметничким минијатурама.

Асортиман филателистичког прибора: класере, футроле, пластифициране листове за футроле, филателистичке лупе и пинцете, UV лампе, разне врсте хавида и заштитних фолија, као и остали филателистички прибор можете купити у нашим продајним објектима у Београду: продавница „Филателија”, Таковска 7 и филателистички шалтер у Главној пошти, Таковска 2.

Филателистички класери са белим странама

Филателистички класери су албуми за одлагање и чување марака. Постоје у два формата, са корицама у више боја и различитим бројем унутрашњих листова. Класери А5 формата имају 16 белих страна са једним пергамент међулистом. Простор за одлагање марака је шест редова по страни.

Класери А4 формата, могу имати 16, 32 и 64 беле стране са дуплим пергамент међулистом. Простор за одлагање марака је девет редова по страни.

Филателистички класери са црним странама

Филателистички класери су албуми за одлагање и чување марака, са корицама у више боја и различитим бројем унутрашњих листова. Класери су А4 формата, а могу имати 16, 32 и 64 црних страна са дуплим пергамент међулистом или намагнетисаним заштитним међулистом. Простор за одлагање марака је девет редова по страни.

Филателистичке футроле и корице

Филателистичке футроле и корице представљају системе за одлагање и чување марака, коверата, разгледница, докумената. Постоји широк асортиман корица у зависности од капацитета, димензија, боја и намене. Могу садржати 60 или 80 листова у зависности од материјала који се чува.

Филателистичке лампе

УВ лампе за откривање флуоросцентности на маркама, новчаницама и телефонским картицама.

Филателистичке пинцете

Коришћењем филателистичких пинцета избегава се остављање отисака прстију и оштећења перфорација на маркама. Постоје ратличите врсте и димензије пинцета у зависности од њихове крајње намене. У понуди су пинцете ПИ 31, ПИ 42, ПИ 51, ПИ 52, као и пинцете за пластичном заштитом.

Филателистичке лупе

Широк асортиман филателистичких лупа пружа могућност увеличавања поштанских марака и осталих предмета од 2 до 6 пута. Могу имати и ЛЕД светло.

Листови за марке по годишту издања марака

Листови за марке по годишту издања марака имају заштитне хавиде у које се умећу марке. Хавиди су залепљени на репродукције марака, у њих се умећу марке и на тај начин су заштићене од прашине и додатних спољних утицаја. Листови за марке се продају појединачно за свако годиште марака.

Тематске гарнитуре

Ово је филателистички производ, осмишљен да на атрактиван начин понуди преглед одређене тематике, састављене од већег броја поштанских марака које је ЈП ,,Пошта Србије“ издала у одређеном раздобљу, са заједничком темом. Тематске гарнитуре су урађене на више тема: „Посети Србију“, „125 година од патента Теслиног трансформатора“, „75 година зоолошког врта у Београду“, „Спорт на маркама“ и друге.

„Посети Србију“ је занимљива тематска гарнитура марака, замишљена тако да на једном месту прикаже јединствене туристичке природне знаменитости и атракције Србије, које одушевљавају лепотом и разноликошћу, попут Ђавоље вароши, Гамзиграда, Рајца, Ресавске пећине, цркава, манастира, старинског накита, ношњи, националних инструмената...

„125 година од патента Теслиног трансформатора“ је гарнитура са маркама и пратећим филателистичким прозводима, ковертом првог дана и максимум картом, које је Пошта издала поводом 125 година од патента Теслиног трансформатора. На маркама је портрет нашег великог научника као и један од његових патената-Теслин трансформатор.

„75 година зоолошког врта у Београду“ је јединствена гарнитура са маркама, карнетом и ковертима првог дана које је ЈП ,,Пошта Србије“ издала 2011. године, а поводом јубилеја београдског зоолошког врта, оазе лепоте усред велеграда, на коју можемо бити поносни. У њему се рађају и негују, поред осталих, и неке, заиста ретке животиње, које су, попут белог лава, тигра, кенгура, беле кање, приказане на маркама. Слоган београдског зоолошког врта је: Бекство из града у центар града. Побегните, бар на кратко, од свакодневних брига и проблема и проведите са нама један незабораван дан, а ова гарнитура репрезентује тај слоган.

„Спорт 1“ - спорт је неисцрпна тема поштанских марака у којима се може уживати, а из којих се може и много научити и сазнати. Ова гарнитура садржи марке на којима је приказан наш Олимпијски тим из Пекинга 2008 (Јанко Типсаревић, Ненад Зимоњић, Јелена Јанковић, Ана Ивановић, Новак Ђоковић), светски прваци из Рима 2009, пливачи Нађа Хигл, Милорад Чавић и ватерполо репрезентација, као и 25. Летња Универзијада-Београд 2009“, са маскотом Игара, разиграним врапцем.

„Спорт 2“ - Ова гарнитура садржи марке са темама: „Олимпијске игре у Лондону 2012“ и „РИО 2016“.Ту су и наши освајачи медаља у колективним спортовима. Ексклузивност ове гарнитуре чини марка ,,Шампиони Дејвис купа-Београд 2010“, са нашим репрезентативцима Н. Ђоковићем, В. Троицким, Н. Зимоњићем и Ј. Типсаревићем, а на вињети је приказана популарна ,,салатара“- трофеј овог такмичења.

Комплети су специјално дизајниране корице које садрже поштанске марке и коверте првог дана одређене тематике. У понуди се налазе комплети на теме Оријент експреса, Нове године, Олимпијских игара у Пекингу, Божића, Дунавске конвенције.

Картони са маркама

Картони - уложни картони, попуњени маркама, практични за коришћење, представљају и атрактиван сувенир и једиствен поклон. Теме картона су: Православље, Етнографија, Дечја марка...

„Православље 1“ - картон садржи марке са мотивима српских манастира који су на листи културне баштине Унеска, затим манастира Милешеве и фреске Белог анђела, манастира Каленића, и издања ,,Божић“ и ,,Васкрс“ са изузетно значајним сакралним мотивима.

„Православље 2“ - картон садржи марке са мотивима традиционалне православне трпезе за Божић, чеснице, бадњака, и марке са неким од најзначајних фресака из српских манастира које је ЈП ,,Пошта Србије“ издала у оквиру издања ,,Божић“ и ,,Васкрс“.

„Етнографија“ - картон садржи марке са разним етно мотивима. Међу њима је и ексклузивна марка ,,Европа-национални музички инструменти“ из 2014. године, која је званично проглашена за најлепшу марку Европе на „онлајн“ гласању. Ту је и предиван невестински накит из претходних векова, као и ношње, круна, пиротски ћилим.

Спомен албум

Спомен албум је луксузно опремљена и илустрована књига, која представља комплетна годишња издања поштанских марака. Албуми, поред комплетног годишта марака, садрже и пригодне текстове о емисијама марака и представљају несвакидашњи, вредан филателистички производ изузетне лепоте.

Оквири и магнети за децу

Дечји оквир је оквир за излагање филателистичких производа. Издања поштанских марака на теме бајки, басни, дечијих песама, смештена у декоративне оквире различитих боја, могу представљати изузетно леп и јединствен поклон.

Магнети представљају производ који служи за излагање пригодне поштанске марке и представља јединствен сувенир. Урађен је у димензијама 30мм x 37,5 мм, како за верикалне, тако и за хоризонталне марке.