30.8.2019.

На страници ПостЕвропе https://www.posteurop.org/europa2019, можете гласати за најлепшу поштанску марку Европе из овогодишњег издања „Европа – Националне птице”.

Гласање траје до 9. септембра о.г., у организацији поштанске асоцијације Пост-Eвропе.

Ardeola ralloides – Жута чапља, мала врста чапље, кратког врата, кратког и снажног кљуна и смеђих леђа, дужине од 44–47 цм, а распона крила од 80–92 цм. Њен изглед се мења током летења када због боје крила, изгледа као да је беле боје. Чапљине боје су предивне, посебно у „свадбеном руху”. Жута чапља је гнездарица Специјалног резервата природе „Горње Подунавље” на северу Србије. Гнезди се у мешовитим колонијама са другим чапљама, у густим тршчацима, прошараним врбама и ракитом. У наше крајеве долази крајем априла, а у топле крајеве одлази крајем августа. Према IUCN критеријумима, ова врста је угрожена и строго је заштићена. Стручну сарадњу обезбедио је Јован Ј. Лакатош, орнитолог и фотограф природе. Уметничку обраду издања урадио је мр Бобан Савић, академски сликар и креатор поштанских марака у ЈП “Пошта Србије”.

Подсећамо да је пригодна поштанска марка Поште Србије, Европа – Национални инструменти – мотив Гајде, 2014. године у онлјан гласању добила највише гласова и изабрана за је најлепшу поштанску марку у 2014. години.

13.6.2019.

Овај догађај представља прекретницу у историји српског народа од пресудног значаја за даље просвећење, уређење друштва и изграђивање културног и духовног живота Срба.

Стекавши право да самостално посвећује архијереје и свештенство, под Савином управом, Црква оснива нове епархије. У манастиру Жичи, седишту архи-епископије, Сава крунише свог брата Стефана Првовенчаног за краља и посвећује епископе Хума, Зете, Хвосна, Будимља, Дабра, Моравице, Топлице, Рашке, Призрена и Липљана. Номоканононом Светог Саве, првим правним кодексом Српске Цркве и врховним законом Државе, написаним око 1220. године, Србија постаје правна држава вођена начелом сагласја световне и духовне власти.

Пригодно издање „800 година аутокефалности српске цркве” садржи поштански блок са перфорираном марком, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Мотив нa блоку: манастир Жича и Свети Сава, детаљ фреске из манастира Милешева; уметничку обраду обезбедила је Анамари Бањац, академски сликар „Србијамарке”.

Стручна сарадња: др Миљана Матић, кустос, и ђакон Александар Секулић, Музеј Српске православне цркве у Београду.

10.6.2019.

Осврћући се на дугу традицију и лидерску позицију Поште, окупљеним сарадницима обратила се Мира Петровић, в. д. директора ЈП Пошта Србије, нагласивши да је Пошта од претходног окупљања истим поводом забележила нове успехе и остварила пословни добитак на крају прошле, као и нови раст у првом тромесечју ове године. „Посебно радује раст у сегменту пост-експреса где је недавно забележена 5-милионита примљена пошиљка у овој години, што је за 700.000 више у односу на исти период прошле године. Поштина технолошка флота обновљена је са 257 доставних возила чиме потврђујемо углед најшире распрострањене националне саобраћајно-логистичке мреже”, истакла је Петровић.

Мира Петровић је уручила плакету најбољем раднику поштанске делатности у 2018. години - Саши Михајловићу, достављачу из Јагодине, који се захвалио на поверењу и важном признању. „Ово је велика ствар, највећа коју сам доживео за ових 27 година рада у Пошти, трудићу се да оправдам награду”, истакао је Михајловић.

У радним јединицама широм Србије, 1.358 запослених добило је плакете и новчане јубиларне награде за допринос резултатима Предузећа.

Традиционално за Дан Поште, отвoрена је тематска изложба, а овога пута представљени су нацрти за поштанске марке, врхунских ликовних уметника у оквиру поставке – „Уметнички нацрти за поштанске марке у периоду од 1930. до 1990. године”. Нацрти знаменитих уметника Зламалика, Грујића, Куна, Ћирића, Кажића, Миленковића и других, чије се скице налазе у богатој ризници музеја биће доступни јавности до 6. септембра у ПТТ музеју.

Такође, корисницима је представљен нови корпоративни сајт Предузећа, унапређеног дизајна, динамике и функционалности, са новим алатима и апликацијама за брзо и једноставно праћење пошиљака, калкулацију цена и лоцирање услуга и пошти. Најављене су и нове услуге за грађане - трансфер новца преко Moneygram новчане дознаке и услуга доставе возачких дозвола грађанима на кућну адресу.

27.5.2019.

„Пошта Србије наставља јачање највеће и најраспрострањеније националне дистрибутивне мреже, поузданости и квалитета поштанског сервиса, истовремено идући у сусрет убрзаном развоју е-трговине и повећању броја е-пошиљака.Нова технолошка возила повећаће сигурност пошиљака у транспорту, квалитет поштанског сервиса и задовољство корисника, обезбеђујући истовремено и боље услове рада запослених”, изјавила је Мира Петровић, в.д. директора Поште Србије.

257 возила, типа Fiat Doblo Cargo 1.3MTJ, која ће бити дистрибуирана у све радне јединице широм Србије, где је предвиђено да се користe за обављање послова специјализоване доставе, обезбедиће најширу доступност, док ће технолошка флота Предузећа, бројати преко 1.700 возила на услузи корисницима.

Пошта Србије је синоним за брзину, поузданост и квалитет на пољу поштанских услугa и има доминантну позицију на комерцијалном тржишту експрес и пакетских услуга. Признање квалитету Поштиних услуга дали су и потрошачи додељујући јој награду Мој избор за омиљени бренд у 2019. години, у категорији „Транспорт”.

16.5.2019.

Пошта Србије поново је добитник престижног признања „Мој избор” за омиљени домаћи бренд у 2019. години, у категорији „Транспорт”, а курирском сервису Пост-експрес Поште Србије поново је припало друго место. Водећу позицију Поште Србије и Пост-експреса у категорији „Транспорт” потврдили су потрошачи у деветој по реду акцији коју је спровело удружење „Моја Србија” у конкуренцији од 930 брендова у 27 категорија.

„Велико је задовољство поново освојити признање потрошача. Награда „Мој избор” је важна за 15.000 запослених у Пошти, која је и прошлу годину завршила са одличним резултатима и преко 2,3 милијарде динара добити, а током исте пружила чак 457 милиона услуга. Посебно нас радује што је потврђен квалитет и нашег курирског сервиса који на тржишту експрес и пакетских услуга бележи константан раст и остварује доминантно тржишно учешће и поред јаке конкуренције. Пост-експрес, који је тржишни лидер, остварио је преко 9,5 милиона експрес пошиљака, уз брз и сигуран пренос и поштовање гарантованих рокова. Ове награде и обавезују, да даље развијамо широки спектар услуга које нудимо и да одржимо и унапредимо најразвијенију националну дистрибутивну мрежу која омогућава најширу доступност, уз гаранцију квалитета, по приступачним ценама и под једнаким условима за све кориснике”, наводи Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије.

Пошта планира даљи развој развој услуга у сегменту е-трговине и дигитализацију процеса, али и давање подршке другим институцијама које дигитализују своје процесе, као што је случај са најновијим пројектом у низу, пројектом издавања и продужетка возачких дозвола електронским путем, и испоруке истих на кућну адресу, а који је недавно потврђен закључком Владе Републике Србије.

„Кључни пројекти које Пошта предузима односе се на максималну искоришћеност логистичких потенцијала и снажне поштанске ИТ подршке, као и развој транзитног центра за дистрибуцију робе која је генерисана у е-трговини за регион, с циљем да Пошта Србије остане водећи регионални провајдер савремене поштанске услуге, и јака подршка националној привреди и државним прјектима”, истиче Петровић поводом добијања награде.

Пошта Србије има традицију дугу 179 година, и мрежу од 1.500 пошта, и више од 1.600 возила у технолошкој флоти. Са близу 4.000 достављача и поштара и исто толико шалтера на услузи је грађанима на свакој адреси у Србији, а поуздан је партнер привреди и незаобилазан учесник у важним државним пројектима. Преко 50% свог прихода остварује на комерцијалном тржишту, а прва је развила експрес доставу пре 16 година организујући Пост-експрес који данас пружа просечно дневно око 40.000 услуга. Пошти Србије је потврђен квалитет и стандард ИСО 9001:2015.