Onlajn prevare - Kome i kako da prijavim prevaru

Ukoliko primite sumnjivi imejl, SMS ili poruku na aplikacijama za četovanje za koje se tvrdi da dolaze od Pošte Srbije ili usluge Post-ekspres, ili ako otkrijete veb lokaciju koja ima oznake Pošte Srbije ili Post-ekspres usluge, a za koju mislite da je lažna, molimo vas da to prijavite na: it.bezbednost@posta.rs.

  • U slučaju sumnjivih imejlova: nemojte kliktati na linkove niti otvarati priloge, prosledite imejl na it.bezbednost@posta.rs, a zatim imejl obrišite iz prijemnog sandučeta.
  • Za sumnjive SMS poruke: pošaljite nam snimak ekrana poruke na it.bezbednost@posta.rs.
  • Za sumnjive pozive ili internet stranice: unesite broj telefona ili adresu veb lokacije u telo imejla i pošaljite na it.bezbednost@posta.rs.

Ako ste bili žrtva prevare koja uključuje plaćanje, odnosno krađu sredstava sa vašeg bankovnog računa ili kartice, slučaj prijavite Nacionalnom CERT-u na https://www.cert.rs/prijava.html.

Ako ste kliknuli na link, ostavili bilo koje lične podatke, poput podataka o bankovnom računu, na internet stranici ili preko telefona ili ste zabrinuti da ste ugroženi, obratite se svojoj banci i tražite blokadu kartice i odmah promenite šifre na svojim internet nalozima.