Пошта Србије - Стратешка сарадња Канцеларије за еУправу и Поште на пољу дигитализације

13.1.2022.

Стратешка сарадња Канцеларије за еУправу и Поште на пољу дигитализације

Зоран Ђорђевић, в.д. директора ЈП „Пошта Србије”, и др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу, потписали су данас споразум који предвиђа да Пошта Србије користи услуге Државног дата центра у Београду и осврнули су се на резултате на пољу дигитализације и заједничког пружања услуга грађанима.

Канцеларија за ИТ и еУправу и ЈП „Пошта Србије” сарађују на неколико веома значајних пројеката који доприносе правовременом информисању, као и пружању подршке грађанима у коришћењу услуга електронске управе.

„Овај споразум је веома значајан корак у нашем партнерству и основ за амбициозне планове надаље. Уз остварени напредак на свеобухватној дигитализацији друштва и управе, Пошта је, уз подршку Канцеларије, веома далеко одмакла у дигитализацији својих услуга и процеса, што нам је један од примарних циљева, којим омогућавамо ширење обима, доступности и унапређење квалитета услуга. Развијамо дигитална решења за бројне класичне услуге, али и потпуно нове дигиталне сервисе, у складу са савременим потребама грађана. Апликативна решења ће између осталог, омогућити да грађани из својих домова плаћају рачуне, организују слање и пријем пошиљака, шаљу еТелеграме и еЧеститке, док за потребе привреде радимо на реализацији пројекта еНотар, при чему су предности за Пошту употпуњење асортимана услуга, оптимизација коришћења ресурса и повећање профита. На свим овим задацима, Канцеларија за ИТ и еУправу драгоцен је и поуздан партнер”, изјавио је Зоран Ђорђевић.

„Заједно са Поштом Србије, партнерски приступамо развоју електронске управе – у више од 700 пошта у Србији грађани могу да добију помоћ како би постали еГрађани и добили свој електронски идентитет неопходан за коришћење услуга електронске управе на Порталу еУправе и другим државним порталима. Током пандемије корона вируса, преко 16 милиона СМС порука је послато везано за вакцинисање грађана против Covid-19 и остале услуге захваљујући инфраструктури Поште Србије, трудећи се да грађанима достављамо правовремене информације о терминима и локацијама вакцинације. Долазак Поште Србије у Државни дата центар је одличан пословни потез овог предузећа који ће убрзати развој дигитализације и пружања услуга Поште”, изјавио је Михаило Јовановић.

Јовановић је додао и да је на шалтерима пошта до сада издато преко 500.000 дигиталних зелених сертификата грађанима, оних који се користе у Србији и ЕУ компатибилних, што је још један сјајан показатељ сарадње. Најзад, државна оптичка инфраструктура у дужини од преко 250км, која повезује све јавне институције у Београду реализована је у сарадњи са Поштом Србије и представља кичму дигитализације јавне управе.