Пошта Србије - Поштанске марке за најбољег – Новак Ђоковић

16.12.2021.

Поштанске марке за најбољег – Новак Ђоковић

У присуству Новака Ђоковића, Пошта Србије представила је данас јединствено издање пригодних поштанских марака „Тенис: Новак Ђоковић, први рекет света”. Први пут у филателистичкој историји Србије на маркама је представљен спортиста – појединац, најбољи тенисер данашњице и најбољи спортиста у историји српског спорта, велики хуманиста и филантроп, чија је фондација, између осталог, помогла реконструкцију 48 вртића и обезбедила подршку у раду за 2.200 учитеља и наставника широм Србије. 

„За Пошту Србије је част да у години која је најзначајнија за каријеру Новака Ђоковића, представи филателистичко издање посвећено нашем најбољем спортисти свих времена. Пошта као национална институција на овај пригодан начин одаје признање и захвалност државе Новаку Ђоковићу за његова спортска постигнућа и све што својим јавним и хуманитарним радом чини за добробит грађана наше земље и њен углед у свету. Поред тога, заједничким радом, идејама и залагањем настојаћемо да на свим пољима допринесемо бољем животу свих наших грађана. Верујемо да ће ова јединствена поштанска марка, не само забележити и сачувати његове успехе за будуће генерације, већ и да ће дати подстрек младим људима да дају свој максимум у свим сферама живота. Уз захвалност Новаку на части коју нам је указао данашњим присуством на свечаности у ПТТ музеју, у име запослених у Пошти желим му још много успеха у каријери. Верујем да ће Новакова фондација и Пошта Србије, о чему смо разговарали и договорили, радити од данас заједно на добробит  свих грађана”,  рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије. 

Марке приказују Новака Ђоковића на тениском терену и његове спортске успехе: 350 седмица на првом месту АТП листе, седам пута број 1 на крају календарске године, освојених 20 гренд слем титула и 37 Мастерс турнира, 86 АТП турнира, једини у „отвореној ери” који је најмање два пута освојио сваки гренд слем – Аустралијан опен (9), Ролан Гарос (2), Вимблдон (6) и УС опен (3) и, после Рода Лејвера, једини са четири гренд слем титуле у низу, пет пута освајач завршног мастерса АТП тура, бронзане медаље на Олимпијским играма у Пекингу, Дејвис купа, АТП купа, и четири пута најбољи спортиста света. Уметничку реализацију потписује мр Бобан Савић, креатор марака Поште Србије. 

„Хвала Пошти Србије на овој иницијативи коју сам доживео и као настојање да се оживи традиција писања писама и разгледница и драго ми је да могу да пружим свој допринос томе. Наша Фондација свакодневно добија много писама од деце и њихових наставника широм Србије, којима је потребна помоћ и подршка у раном развоју и образовању. Ми желимо, и томе смо свакодневно посвећени, да у наредних 10 година свако дете у Србији има приступ вртићу и услове да сањају и остварују своје снове. Заједно ћемо се трудити да што пре дођемо до резултата, а драго нам је што нам се у томе придружује све већи број партнера, укључујући и Пошту Србије”, истакао је Новак Ђоковић.