Пошта Србије - Темељи Поште Србије постављени пре више од 200 година

7.9.2021.

Темељи Поште Србије постављени пре више од 200 година

Стручна делегација Поште Србије посетила је данас Велики Борак, насеље у општини Барајево, где је, према доступним историјским подацима, током Првог српског устанка (1804-1813) установљена прва поштанска служба на територији данашње Србије. Према овим подацима, сматра се да је кућа Миловановића у Великом Борку била прво поштанско здање коришћено за потребе организованог преноса пошиљака.

Историјски извори наводе да је Скупштина, која је одржана у Борку 1805. године у присуству свих народних старешина, између осталог, расправљала и o завођењу и уређењу пошта, што је успоставило темеље организоване поштанске службе, која је, како се сматра, у виду прве поште почела с радом у кући Миловановића у овом селу.

„Ови историјски подаци бацају потпуно ново светло на историју поштанског саобраћаја у Србији, која се тренутно везује за 1840. годину када је отварањем прве поште у Београду, почео с радом јавни поштански саобраћај у Србији након ослобађања од турске власти. Имајући у виду да је до данашњег дана пошта остала стуб комуникација и симбол повезаности међу људима, али и стуб повезивања грађана, пословања и државе Србије са светом, желимо да утврдимо тачне историјске чињенице и тиме додатно осветлимо несумњив историјски значај поштанске делатности за развој српског друштва”, изјавио је у Великом Борку, в.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Поред куће Миловановића у Великом Борку, током Првог српског устанка, као први званични зачеци поштанског саобраћаја у Србији, коришћене су турске мензулане под контролом устаника, преко којих се одвијала комуникација међу устаницима, као и пренос писама са Србима ван Србије (у Аустрији и Трсту), са Црном Гором, трговцима од којих су набављали оружје и храну, а вршен је и велики пренос дипломатских писама са Турском, Аустријом и Русијом.