Пошта Србије - Поштанска марка - Дан марке – 150 година од слања прве српске разгледнице

19.5.2021.

Поштанска марка Дан марке – 150 година од слања прве српске разгледнице

Пошта Србије данас пушта у оптицај пригодно издање поштанских марака којим обележава Дан марке. Мотив овогодишњег издања је јубилеј прве српске разгледнице, коју је на српском језику из Беча, 19. маја 1871. године, послао Јован Манојловић, из редакције сатиричног часописа „Змај”, на адресу адвоката Димитрија Манојловића у Сомбор.

Разгледница je и наручена од стране часописа „Змај”, који је те 1971. излазио у Бечу, а по њему је и популарно тако названа. Урађена је техником колорисаног бакрореза код бечког типографа Рудолфа Ширера фон Вајдхајма, док је ликовно решење – цртеж митског бића змаја са раширеним крилима, и приказима Цариграда и Москве између којих пароброд плови под српском заставом, урадио геодетски официр Петар Манојловић.

Разгледница „Змај” једна је од првих у свету, а до данас је сачуван само један примерак. Ушла је у енциклопедију код нас (ЈЛЗ) и представља светски раритет. Последњи пут продата је садашњем власнику на аукцији 2009. године у Салцбургу.

Пригодно издање поштанских марака садржи марку номиналне вредности 30 динара, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. © Институт за вредновање и обраду разгледница (ИЗВОР), Загреб; стручна сарадња – Савез филателиста Србије, графичка реализација издања – Јакша Влаховић, креатор марака Поште Србије.