Пошта Србије - У ПТТ музеју отворена изложба „Дечја филателија“

12.5.2021.

У ПТТ музеју отворена изложба „Дечја филателија“

Изложбом „Дечја филателија“ која је настала у сарадњи са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, ПТТ музеј и Пошта Србије придружује се манифестацији „Музеји за 10“ која траје од 12. до 18. маја широм Србије, као и обележавању Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Изложбу је у ПТТ музеју отворио в.д. директора ЈП „Пошта Србије“ Зоран Ђорђевић.

Пошта Србије и Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, у ПТТ музеју су по први пут представили јавности оригиналну изложбу посвећену најмлађима „Дечја филателија”. Вредна збирка прикупљана три деценије приказује више од 600 поштанских марака и 200 блокова из целог света, са необичним, шармантним, поучним, и на друге начине несвакидашњим приказима сцена и јунака из живота, маште и цртаних филмова, занимљивих посебно деци, али и одраслима.

„Пошта Србије посебно ће се ангажовати да филателију приближи најмлађима и да их мотивише на стицање разноврсних знања кроз бављење филателијом, као и да код њих развија свест о уметничкој вредности минијатура какве су поштанске марке. Вредност филателије једне земље је и у томе да као симбол времена и државе, остаје и за сва будућа поколења”, казао је директор Ђорђевић. Додао је и да Пошта Србије, у сарадњи са Удружењем Адлигат, отпочиње ширу кампању и планира бројне активности на промоцији филателије код најмлађих.

„Да би се деци филателија приближила, спонтано су настале марке са темама и дизајном који их чине нарочито занимљивим најмлађима, пре свега са мотивима из бајки и цртаних филмова. Далеко од тога да су те марке занимљиве само деци – оне су често врхунска уметничка дела, често чак лепша и интересантнија од уобичајене филателије, већини људи, радозналаца, па и филателиста. У Музеју књиге и путовања Удружења Адлигат налази се највећа збирка ових марака, а на изложби у ПТТ музеју приказујемо најважнији део ове збирке”, каже Виктор Лазић, директор ПТТ музеја и оснивач Удружења Адлигат.

Изложба „Дечја филателија“ у ПТТ музеју (Мајке Јевросиме 13), отворена је за јавност до 12. јуна, а током трајања манифестације Музеји за 10, у периоду до 18. маја –радним данима и у недељу 16. маја – од 10 до 18 часова, уз стручно вођење кроз изложбу и сталну поставку у 17 часова. Поводом Европске ноћи музеја, у суботу 15. маја изложба се може посетити од 10 до 22 часа, са стручним вођењем у 17, 19 и 21 час.