Пошта Србије - Поштанска марка обележава јубилеј победе над фашизмом

8.5.2020.

Поштанска марка обележава јубилеј победе над фашизмом

Пошта Србије пустиће у промет 9. маја пригодно издање поштанских марака „75 година од победе над фашизмом 9. мај – Дан победе (1945–2020)”, у част обележавања овог важног јубилеја и као подсећање на допринос Србије у победи над фашизмом и огромне жртве које је у тој борби поднела.

Пригодна марка посвећена је прослави Дана победе над фашизмом, а у централном делу табака налази се вињета са мотивом Бесмртног пука, марша у којем потомци бораца, носе фотографије предака, учесника Другог светског рата, као знак захвалности и сећања на бесмртне хероје пале у борби против фашизма, а који је први пут одржан у руском граду Тјумену под слоганом „Парада победника” 2007. године. Од 2019. године Бесмртни пук jе државни догађај у Србији који се обележава сваке године на Дан победе – 9. маја.

На иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, Пошта Србије приредила је ово пригодно издање у стручној сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Издање садржи пригодну поштанску марку номиналне вредности 74 динара у шалтерским табацима од осам марака са вињетом у средини, пригодан коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Марка је штампана у тиражу од 25.000 примерака.

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, фасада Главне поште у Београду, ће 9. маја светлети црвеном декоративном расветом, чиме се Пошта Србије придружује обележавању овог важног јубилеја.