Пошта Србије - Деда Мразу писало више од 10.300 малишана

23.12.2017.

Деда Мразу писало више од 10.300 малишана

У наградном конкурсу Поште Србије „Пиши Деда Мразу”, од 3. новембра до 3. децембра, Деда Мразу је писало више од 10.300 девојчица и дечака из свих крајева Србије, узраста до десет година.

Многи малишани су слали радове самостално, а групни радови пристигли су из 522 обданишта, предшколских установа и основних школа.

Овогодишњи Поштин конкурс, 15. по реду, одликовао се бројним оригиналним и занимљивим радовима, и то више ликовним него литерарним, а најкреативнији мали аутори награђени су на свечаности приређеној у њихову част 23. децембра.

У појединачној конкуренцији прву награду освојила је седмогодишња Нађа Павловић из Колара, за богату ликовну композицију, живог колорита, с благим утицајем јапанског стрипа и илустрације. Друга награда припала је Стефану Домановићу из Ужица, који је показао завидан песнички таленат иако има само девет година. Стефан је написао врло лепу песму о Поштином Деда Мразу, „брзом ко змај”, јер за највеселије зимске празнике стигне до сваког детета, било да живи у селу или граду. Шестогодишња Сара Чапко из Куле представила је своје умеће и у цртању и у писању, осмисливши праву новогодишњу сликовницу, чиме је заслужила трећу награду.

Међу колективним радовима прво место је освојио вртић „Колибри” (ПУ „Драгољуб Удицки”) из Кикинде, то јест 12 малишана из овог вртића узраста између три и пет година. Они су ликовним изразом дочарали свет који их окружује, а сваки рад је јединствен у избору технике, колорита и експресивних приказа. Њихови другари из београдског „Бисер”(ПУ „Врачар”) добили су другу награду за инсталацију високу 1,5 метара. Заправо, они су направили новогодишњу јелку од папира, коју су уместо уобичајених празничних украса, окитили својим маштовитим цртежима. Трећи на победничком трону су шестогодишњаци из Сремске Каменице, из вртића „Чика Јова”(ПУ „Радосно детињство”), јер су специфичном ликовном техником – зграфитом, несвојственом дечјем узрасту, веома успешно приказали свечано новогодишње шаренило.

У духу друштвено одговорне праксе, Пошта Србије је и ове године уочи најрадоснијих зимских празника позвала малишане у авантуру писања писама Деда Мразу, уз поруку да негују праве вредности и да свој маштовити стваралачки потенцијал не занемаре ни када пређу у свет одраслих.