Пошта Србије - Саопштење Владе Републике Србије

10.11.2017.

Саопштење Владе Републике Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима репрезентативних синдиката ЈП „Пошта Србије” и в. д. директорком „Поште Србије” Миром Петровић.

На састанку је анализирана ситуација у том предузећу и материјални положај запослених.

Влада Србије уважава чињеницу да су плате у овом предузећу замрзнуте од 2011. године, као и да су запослени поднели терет мера фискалне консолидације започетих 2014. године.

„Пошта Србије”, једно је од јавних предузећа које позитивно послује и редовно уплаћује новац у буџет Републике Србије. „Ценим изузетне напоре поштанских радника који редовно пружају услуге свим грађанима Србије, па и онима у најудаљенијим крајевима наше земље”, изјавила је након састанка Ана Брнабић.

На јучерашњој седници Владе, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић обавестио је чланове Владе о тренутној ситуацији у ЈП „Пошта Србије” и захтевима запослених. Јуче је председница Владе одржала и састанак са министром без портфеља задуженим за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, Миланом Кркобабићем и в. д. директорком ЈП „Пошта Србије” Миром Петровић. На састанку је постигнут договор да је прихватљиво решење да се исплата зараде запосленима обави из добити предузећа.

Председница Владе данас је писмом обавестила представнике репрезентативних синдиката Поште Србије о исходу тих разговора. После заједничке седнице Владе Србије и Републике Српске, премијерка Брнабић састала се са представницима синдиката „Поште Србије”. Састанак је одржан у конструктивној атмосфери и договорено је да је прихватљиво решење да се исплата зараде запосленима обави из добити предузећа, као и претходних година. На састанку је договорено да се изврши додатна анализа пословања предузећа и да се настави дијалог у вези даљег одрживог раста социјално-економског положаја запослених.

Брнабић је синдикате обавестила да је Влада Србије посвећена наставку реформе система плата запослених у јавним службама и апеловала на разумевање да се започета реформа настави, након чега ће фокус у потпуности бити на реформи јавних предузећа, процесу који је у неким јавним предузећима већ почео, и који треба да донесе већу ефикасност, бољи стандард запослених, али и већи прилив у буџет Србије.

Започети разговори наставиће се у наредним недељама.