Пошта Србије - Обележен Светски дан поште

9.10.2017.

Обележен Светски дан поште

Пошта Србије обележила је Светски дан поште – 9. октобар, изложбом у ПТТ музеју „Жене у ПТТ саобраћају”.

Пошта Србије с посебном пажњом уважава овај празник, не само због чињенице да је Кнежевина Србија била једна од 22 земље оснивача Светског поштанског савеза, већ и како би истакла и подигла свест о значају и улози поште у свакодневном животу, њеном доприносу социјалним и економским променама и развоју.

Изложбу је у име в. д. директора Предузећа Мире Петровић отворила и присутне поздравила Нела Бојовић, руководилац Сектора за корпоративни маркетинг и одговорност, и том приликом истакла:

„Светска поштанска породица данас се суочава са трендовима који великом брзином мењају начине на који грађани и компаније комуницирају, сарађују и послују. Од развоја интернет комуникација, преко дигитализације и интернет трговине која има двоцифрену стопу раста. То је изазов на који пет милиона поштара широм света мора да одговори кроз унапређење својих пракси, дефинисање нових понуда и дигитализацију”, казала је Нела Бојовић и додала да уз то, важан задатак за сваког националног оператора представља очување националне поштанске инфраструктуре.

„На том задатку Пошта Србије остварује позитивне показатеље раста и развоја, кроз аутоматизацију прераде пошиљака и јаку логистику за електронску трговину – од складиштења до дистрибуције. Све ово пропраћено је интензивним развојем наших ИТ решења, као и финсијских услуга”, оценила је она.

Изложбом „125 година жена у ПТТ саобраћају” Пошта Србије подсећа на дугу традицију ангажовања женске радне снаге, памети и виспрености. И данас 6.240 дама запослених у Пошти равноправно доприноси да ова компанија буде успешнија, обављајући свакодневно сложене задатке везане за поштанску технологију и оперативу, као и за управљачке процесе.

Аутор изложбе Милорад Јовановић живописно је представио најважније тренутке ангажовања жена у ПТТ струку Србије, посебно истакавши чињеницу да је Пошта прва државна институција која је запослила жене. Даме су равноправно са својим колегама биле носиоци телеграфског, телефонског и поштанског саобраћаја, неретко чак и вештије, стрпљивије, комуникативније – од прве телеграфисткиње Јулијане Драгојевићеве из 1892. године и Крагујевчанке Ружице Петровић која је 1914. примила аустроугарски телеграм о објави рата, до поштанске службенице Кристине Горишек, прве жене на Балкану која је самостално летела, и неустрашиве Радојке Лакић, народног хероја са поште Београд 2.

Изложбу „125 година жена у ПТТ саобраћају” посетиоци могу да погледају у ПТТ музеју од 9. октобра до 9. новембра, уз бесплатан улаз радним данима од 10 до 15 сати и прве суботе у месецу од 11 до 19 часова.

Кнежевина Србија је 9. октобра 1874. године у Берну била међу 22 земље оснивача Светског поштанског савеза, који представља универзалну организацију чији је циљ да омогући несметано одвијање поштанског саобраћаја између свих држава применом уједначених стандарда за пошиљке и уједначених правила у поштанској технологији. Девети октобар данас славе 192 земље чланице глобалне поштанске заједнице, 640.000 пошта и преко пет милиона поштара широм планете.