Пошта Србије - Отворена изложба поводом обележавања Дана ослобођења Београда

20.10.2024.

Отворена изложба поводом обележавања Дана ослобођења Београда

Београд, 20. октобар – У Председништву Србије данас је свечано отворена изложба о совјетско-југословенској војној дипломатији током Великог отаџбинског рата 1941-1945. године и промовисана је поштанска марка коју је Пошта Србије издала поводом 80 година од ослобођења Београда од нацистичке окупације.

На свечаности се обратио председник Србије Александар Вучић, који је у знак поштовања према свим црвеноармејцима говорио на руском, као и заменик председника горње палате парламента Русије Константин Косачев.

Председник Вучић је отворио изложбу истичући значај пријатељства између Србије и Русије и улагање руских војника у ослобађање Београда током Другог светског рата. Он је нагласио да је ова изложба део политике коју Србија води и представља само мали део пута у борби за слободу.

"Ова изложба је део политике коју водимо, која не пристаје на ревизију историје. На изложби је представљен само мали део тог пута ка слободи. Симбол је управо борба за ослобођење Београда. У тој борби ће заувек заузимати место сви они борци који су дали свој живот за ослобођење главног града," рекао је Вучић.

Нагласио је важност очувања тешко стечене слободе и рекао да ће истина опстати, због чега је изложба уприличена. "Обележавамо дан од великог значаја за Европу, Србију и Русију," додао је председник.

Београд је ослобођен 20. октобра 1944. године од нацистичке окупације, захваљујући заједничким напорима Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије. Током ослободилачких борби, непријатељ је оставио бројне мине, али су војници Црвене армије успели да разминирају кључне објекте у граду. Као симбол те слободе остао је натпис "ПРОВЕРЕНО МИН НЕТ" на многим зградама у Београду.

Свечаности отварања изложбе присуствовали су министри у Влади Србије, као и други гости. Овај значајан догађај обележило је и обраћање в.д. директора Поште Србије, Зорана Анђелковића, који је председнику Вучићу рекао:

"Београд никад није био покорен. Ово је коверат са марком која показује симболе те борбе и представља не само сећање на херојске напоре наших предака, већ и везу између Београда и његових ослободилаца. Обележавање овог јубилеја подсећа нас на важност слободе и мира који уживамо данас,” казао је Анђелковић.

На изложби "Војна дипломатија: на путу ка слободи" посетиоци имају прилику да виде урамљене поштанске марке, чији су мотиви инспирисани значајним историјским моментима ослобођења Београда. Инспирација за дизајн марке су мотиви на вињетама: рељеф на улазу у Спомен-гробље ослободилаца Београда, уметничко дело Радете Станковића, које симболизује нашу заједничку борбу и сећање на погинуле војнике. Натпис на руском језику “ПРОВЕРЕНО МИН НЕТ” (превод: Проверено нема мина) из периода ослобођења Београда 1944. године, од којих је један сачуван на углу улице Милоша Великог и краља Милана.

Пошта Србије марку је објавила уз стручну сарадњу Руског дома у Београду, а за уметничку реализацију издања био је задужен Јакша Влаховић, академски графичар.

Овај догађај привукао је велику пажњу јавности, што ће допринети очувању сећања на важне тренутке из наше историје. Београд је у Другом светском рату ослобођен 20. октобра, после три године и седам месеци немачке окупације. Снаге совјетске армије уз помоћ снага Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ) ослободиле су тада Београд након вишедневних тешких борби и уз бројне жртве.