Пошта Србије - Завршен Постевропа 2024 Бизнис форум у Београду

17.10.2024.

Завршен Постевропа 2024 Бизнис форум у Београду

Пошта Србије била је домаћин Постевропа 2024 Бизнис форума у Београду, који је окупио водеће личности и међународне лидере и стручњаке из поштанске индустрије. Овај форум представља платформу за разговоре о најновијим трендовима и иницијативама које имају или могу имати значајан утицај на поштанско пословање.

Форум је отворен уводним говором Ботона Себенија (Botond Szebeny), генералног секретара Постевропе, који је казао да је Бизнис форум њен интегрални део и истакао важност сарадње и иновација у индустрији.

"Постевропа окупља јавне поштанске операторе који функционишу у оквиру регулативе Светског поштанског савеза", казао је Себени.

Тема форума се сваке године мења, а од 2012. године се организује паралелно са Генералном скупштином, пружајући учесницима прилику да сазнају више о актуелним поштанским трендовима, стекну увиде од генералних директора и дубље истраже начине на које поште могу остварити одрживу друштвену и конкурентску трансформацију у изазовним временима.

Вештачка интелигенција је одабрана за носећу тему овогодишњег форума, а главни говорник Декстер Тилиен (Dexter Thillien), водећи аналитичар за технологију и телекомуникације Economist Intelligence Unit (EIU), који је поделио своја запажања о будућности вештачке интелигенције и њеном утицају на дигиталну трансформацију и пружио увид у тренутну ситуацију AI и њен утицај на економију и друштво.

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за IT и е-управу Владе Републике Србије, такође је пожелео добродошлицу учесницима и поздравио одлуку Поште Србије да логистички центри у пет градова буду опремљени роботима при чему би се очувала радна снага, а роботи били подршка у повећању брзине.

„Примена вештачке интелигенције има високо место на агенди приоритета Владе Републике Србије. Још 2019. године смо донели стратегију разоја вештачке интелигенције за период до 2025, чиме смо постали прва земља у Југоисточној Европи која је имала такву стратегију и тек 26. земаља на свету. Србија је тиме постала члан глобалног партнерства за вештачку интелигенцију што нас сврстава међу 29 земаља које предњаче у овој области,“ закључио је доц. др Михаило Јовановић.

Округли сто обухватио је презентације иновативних пројеката из различитих поштанских организација. Говорници су представили како се генеративна вештачка интелигенција користи за унапређење услуга, укључујући дигиталне скокове у логистикама и трансформацију података у вредност.

Говорници су се фокусирали на значај вештачке интелигенције, иновација и одрживости у пословним стратегијама поштанских оператора, док су панел дискусије омогућиле размену искустава и изазова у примени нових технологија. У оквиру панела, директори поштанских оператора поделили су своја искуства у примени AI и разговарали о будућим правцима развоја. Разматране су кључне теме као што су употреба AI у унапређењу услуга, као и изазови са којима се сусрећу, попут доступности података.

На панел дискусији "Вештачка интелигенција у поштанским стратегијама" о искуству Србије и о Стратегији развоја вештачке интелигенције говорио је саветник председнице Народне скупштине Републике Србије Стефан Баџа.

Сажимањем кључних тема и закључака са нагласком на значај наставка дијалога и сарадње унутар индустрије, форум је и званично завршен, уз захвалност свим учесницима, говорницима и организаторима који су дали свој допринос. Овај важан догађај, који је пружио јединствену прилику за размену знања, идеја и искустава, чиме се доприноси будућем развоју поштанске индустрије, завршен је у оптимистичком тону уз снажну подршку иновацијама и одрживости.