Пошта Србије - Постевропа заседа на 40. Генералној скупштини у Београду

16.10.2024.

Постевропа заседа на 40. Генералној скупштини у Београду

Пошта Србије домаћин је 40. Генералне скупштине Асоцијације јавних поштанских оператора Европе – Постевропа, и пратећег Бизнис форума на тему развоја и примене вештачке интелигенције,  16-17. октобра у Београду.

На отварању Генералне скупштине, делегатима и гостима добродошлицу је пожелела Елена Фернандез Родригез, председница Одбора директора Постевропе. Она је говорила о циљевима скупа, развоју и изазовима, као и о приоритетима европске поштанске индустрије. Захвалила је Пошти Србије на активном учешћу у Постевропи.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић истакао је да поштанске услуге остају кључне у савременом друштву, упркос напретку дигитализације.

„На свима нама је да развој савремених технологија и електронских комуникација, што боље искористимо у примени традиционалних и креирању нових поштанских услуга, уз већ постојеће модерне поштанске технологије – пакетомате, аутомате, роботе, како би одржали поштанску делатност у ери дигитализације”, рекао је министар Ристић.

Истакао је важност скупова међународних и европских поштанских организација, будући да су, како је рекао, изазови са којима су суочава поштански сектор највећи у дугој историји пословања. „Уверен сам да ће предстојећи скуп изнедрити нове идеје које ће очувати ову веома значајну делатност”, закључио је министар Дејан Ристић.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић истакла је: „Данас је поштанска индустрија далеко више од традиционалног слања писама и пакета. Она је темељ дигиталне трансформације и имплементације нових технологија, али и економског развоја”.

„Дигитализација, вештачка интелигенција и машинско учење на неки нови начин обликују нашу привреду, али и представљају моторе даљег развоја”, рекла је министарка Беговић. У тим областима, министарка је истакла неопходност успостављања равнотеже између развоја и одрживости.

Беговић је истакла да Србија прати трендове по питању вештачке интелигенције и подсетила да је наша држава прва у југоисточној Европи 2019. донела стратегију њеног развоја, а годину дана касније основала и Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију.

Домаћин скупа, в.д. директора ЈП „Пошта Србије” Зоран Анђелковић говорио је о плановима да Пошта Србије иде у корак са најсавременијим поштанским управама. Најавио је роботизацију пет поштанско-логистичких центара до краја године, не само највећих у Београду, Новом Саду и Нишу, већ и у Крагујевцу и Краљеву. „Желимо да помогнемо нашим радницима у сортирању пошиљака”, рекао је Анђелковић. Поручио је да Пошта Србије има велику подршку Владе Србије у организационим и плановима за техничко-технолошки развој.

„У Пошти Србије запослено је 14.200 радника, имамо 1.570 пошта, присутни смо у 4.700 насеља. Једини проблем који имамо јесу наши запослени на Косову и Метохији, који су спречени да обављају свој посао, да корисницима исплате плате и пензије”, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је пожелео Генералној скупштини да да пуни допринос развоју поштанског саобраћаја, као и развоју сарадње и свих земаља појединачно. Позвао је присутне да поново буду гости Београда на специјализованој изложби Експо 2027.

Путем видео линка Скупштини се обратио Масахико Метоки, генерални директор Светског поштанског савеза.

Генерална скупштина Постевропе окупља највише представнике 55 јавних поштанских оператора из 53 државе чланице Постевропе, високе представнике међународних организација из поштанске делатности и званичнике Републике Србије, домаће и међународне госте.

У наставку Постевропе, 17. октобра, одржава се Бизнис форум на тему развоја вештачке интелигенције.