Пошта Србије - Изложба у част 150 година Светског поштанског савеза

9.10.2024.

Изложба у част 150 година Светског поштанског савеза

У ПТТ музеју Пошта Србије обележила је Светски дан поште тематском изложбом „Светски поштански савез – 150 година од оснивања” ауторке Алме Коман.

Зоран Анђелковић, в.д. директора Поште Србије, честитао је Светски дан поште 9. октобар и јубилеј Светског поштанског савеза. Он је подсетио да је Кнежевина Србија била међу 22 државе оснивача Светског поштанског савеза, 9. октобра 1874. године у Берну.

То најбоље говори колико је њен углед био већи од формалне независности и колико је у технолошком напретку ишла у корак са светом. Србија је прву пошту добила 1840. године и ми ћемо наредне године обележити велики јубилеј – 185 година јавног поштанског саобраћаја у Србији”, рекао је Анђелковић.

Додао је да пошта као институција у основи има не само остваривање планетарне повезаности и комуникације, која се огледа у испоруци 350 милијарди поштанских пошиљака глобално на годишњем нивоу, већ је један од покретача научно-технолошког развоја од самих почетака до данас и остварује важну друштвено-одговорну улогу у временима најразличитијих изазова.

„Улазимо у Пету индустријску револуцију и ми желимо да пратимо и одговоримо на динамичне промене, доминантну е-трговину, AI технологије које ћемо имплементирати у логистици и прерадним процесима. Управо то ће бити тема Генералне скупштине Постевропе и Бизнис форума, на којој учествује 120 представника поштанских управа и 30 генералних директора, у Београду наредне недеље 16-17. октобра, чији смо домаћин”, рекао је Анђелковић.

Кустос ПТТ музеја Алма Коман истакла је да је Светски поштански савез прва универзална космополитска организација. „9. октобра 1874. долази до Коперниканског преокрета. Међународна поштанска размена пошиљака, клупко замршених такси чији је обрачун захтевао обимне књиге од по неколико стотина страница тада су избачене из употребе, а заменили су их тарифни обрачуни који су се састојали од неколико редова”, рекла је Коман.

Коман је позвала посетиоце да посете изложбу до 30. новембра, на којој могу видети оригиналну Оснивачку повељу СПС из 1874. са  потписом нашег делегата Младена Ж. Радојковића, увид у биографију и достигнућа овог знаменитог Србина, групне портрете делегата са заседања Савеза из различитих периода, као и филателистичку грађу, попут уметничких нацрта за поштанске марке са темом СПС који се сада први пут представљају јавности и друге занимљиве експонате.