Пошта Србије - Пригодна поштанска марка у част јубилеја Националног ансамбла „Коло“

2.10.2024.

Пригодна поштанска марка у част јубилеја Националног ансамбла „Коло“

Пошта Србије представилa je емисију пригодних поштанских марака у част 75. уметничке сезоне Националног ансамбла „Коло”. О значају и доприносу Ансамбла „Коло” на пољу развоја културе и културне дипломатије и филателистичком издању, на догађају су говорили в.д. директорa Поште Србије Зоран Анђелковић и в.д. директора Националног ансамбла „Коло” др Здравко Ранисављевић.

Зоран Анђелковић рекао је да Пошта Србије у оквиру своје филателистичке делатности пажљиво бележи и чува успомену на личности, догађаје, важне датуме, јубилеје установа од националног значаја, спортска, уметничка и културна, научна и друга достигнућа.

„Ово је наш допринос обележавању и, надамо се, подстрек да Ансамбл „Коло” буде још бројнији и присутнији широм Србије, региона и широм света где ће знањем, умећем и богатством репертоара представљати нашу државу, историју и националну културу, и то не само свуда где наши грађани живе, већ и у свим другим земљама, јер тако ширимо дух и традицију Србије”, закључио је Анђелковић.

Др Здравко Ранисављевић истакао је да Ансамбл народних песама и игара „Коло” који у овом тренутку броји 100 запослених, тежи ка развијању сопствених капацитета на корист националне културе и културне политике наше земље.

„У ери очувања културног наслеђа, када  изазови глобалне културе налажу одговорно понашање на плану неговања личних и колективних идентитета, а пре свега националног, „Коло” тежи уобличењу  сопственог идентитета, на уметничком и програмском плану, у складу са националним стратешким приоритетима у култури које заступају Влада Републике Србије и ресорно Министарство културе”, рекао је др Ранисављевић.

У уметничком делу програма, наступили су вокал Ивана Којадиновић и играчи који су извели кореографију „Тројно”, чобанско надигравање из Источне Србије. Догађају је присуствовао државни секретар у Министарству културе Миомир Ђорђевић и многи угледни гости.

Филателистичко издање приређено је уз стручну сарадњу Ансамбла „Коло”, док је уметничка обрада издања дело Mирослава Николића и Надежде Скочајић, креатора марака Поште Србије. На пригодној поштанској марки је портрет Олге Сковран, кореографкиње, педагога, оснивача и директора ансамбла „Коло” и логотип ансамбла – два играча у карактеристичном покрету за народну игру.