Пошта Србије - Изложба у част 100 година Радио Београда до 9. октобра у ПТТ музеју

19.9.2024.

Изложба у част 100 година Радио Београда до 9. октобра у ПТТ музеју

Изложба „На таласима радија: Радио Београд – 100 година радиодифузије у Србији” ауторке Љиљане Ђорђевић, свечано је отворена у ПТТ музеју и трајаће до 9. октобра. Учесници на отварању изложбе данас били су директор Радио Београда Милан Недић, ауторка изложбе Љиљана Ђорђевић, инжењер и колекционар Миодраг Глигорић, и руководилац ПТТ музеја Марко Јелић.

Марко Јелић истакао је да су чиновници и инжењери Поште били важан део самих почетака Радио Београда. „Министарство пошта и телеграфа било је ресорно министарство задужено за област радиофоније, а двојица инжењера Поште, Добривоје Петровић и Михаило Симић, били су и први спикери, 1924, приликом емитовања првог радијског програма у Србији. Управо је Симић први пут изговорио реченицу: Овде Радио Београд. Kасније су уређивали програм, до отварања и почетка рада Радио Београда, 1929. године”, рекао је Јелић.

Директор Радио Београда Милан Недић, у обраћању званицама, истакао је: „Радио Београд, основан 1924. године, обележава стогодишњицу, што је важан јубилеј и за Пошту Србије. Тада је било само 26 радио пријемника, а власници су морали да потписују уговоре који су им забрањивали да се деле информације из програма”.

Захвалио је на сарадњи Пошти Србије, која је раније ове године у част јубилеја издала и пригодну поштанску марку. Објаснио је да је изложба у ПТТ музеју део изложбене трилогије, која укључује интерактивну изложбу у Клубу Радио Београда и поставку у Музеју науке и технике.

„Радио Београд данас производи 192 сата програма дневно и недавно је промовисао нови канал. Он остаје храм културе и квалитетне музике, а уверен сам да ће се прилагодити новим технолошким иновацијама и наставити да буде значајан у будућности”, закључио је Милан Недић.

Изложба представља оригинална документа и фотографије из фонда ПТТ музеја, док је радио-апарате из своје приватне колекције уступио колекционар Миодраг Глигорић.

Глигорић је рекао да је обележавање једног века радиофоније у Србији отпочело прошлог октобра и да су већ реализоване изложбе широм Србије. Објаснио је да је у ПТТ музеју сада доступан део експоната из колекције – радио апарати из периода 20-тих до 40-тих година прошлог века и документација везана за радио, док је други део изложен у РТС клубу, заједно са резервним деловима, инструментима и библиoграфијом.

„Сви радио апарати пореклом су из наших крајева, ниједан није купљен у иностранству, сви су се слушали овде, у нашој земљи”, рекао је Глигорић.

Ауторка изложбе Љиљана Ђорђевић истакла је задовољство да учествује у обележавању јубилеја радиодифузије у Србији који заједнички обележавају Радио Београд, Пошта Србије, ПТТ музеј и Музеј науке и технике. „Све наведене установе део су свакодневног живота, трају јако дуго и баштине заједничку историју. Управо оваквим изложбама ми чувамо и оживљавамо баштину и заједнички негујемо културу сећања”, истакла је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекла да ће до 9. октобра уторком, средом и четвртком у 13 часова бити организовано ауторско вођење и позвала посетиоце да посете изложбу и истраже богату историју радиодифузије у Србији.