Пошта Србије - Потписан билатерални Споразум између Поште Србије и Мађарске поште

14.8.2024.

Потписан билатерални Споразум између Поште Србије и Мађарске поште

Келебија, 14. август 2024. — Пошта Србије и Мађарска пошта данас су свечано потписале билатерални Споразум који ће унапредити сарадњу између две националне поштанске службе у области прекограничне доставе пакета. Споразум су потписали в.д. директора Поште Србије Зоран Анђелковић и заменик генералног директора Мађарске поште Виктор Кохут.

Зоран Анђелковић истакао је: ,,Предложио сам да споразум буде потписан баш овде у Суботици, која је симбол нашег заједништва и историјске сарадње коју су Мађарска и Србија подигле на историјски ниво захваљујући добрим односима председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана. Данашњи споразум је важан, јер омогућава повећање прихода и Мађарској пошти, као и Пошти Србије. Пре свега, ово је додатни посао и задатак за све нас, јер без повећања посла нема ни повећања прихода, што је темељ за развој пословања и бољи стандард наших запослених“.

Анђелковић је рекао да је Пошта Србије најважнији дистрибутер пошиљака из он-лајн трговине у земљи и да бележи велики скок свих пакетских услуга и пост-експреса у последњих месец и по дана. Истакао је да за кориснике ова сарадња значи бржу, једноставнију и јефтинију испоруку наручене робе, док ће се мрежа Поштиних пакетомата са садашњих 500, до краја године проширити на 1.000 пакетомата намењених испоруци пошиљака.

Заменик генералног директора Мађарске поште, Виктор Кохут, захвалио је директору Анђелковићу и рекао: ,,Драго нам је због потписивања овог уговора са вама, јер радимо на томе да наше међународне односе подижемо на виши пословни ниво. Пошта Србије је врло битан партнер за Мађарску пошту. Обећавамо да са наше стране неће бити проблема, а све надаље што буде питање договараћемо са српском страном. Надамо се да ћемо у будућности имати прилику за још нових споразума“.

Две поштанске службе према овом Споразуму, постају овлашћени оператори за међусобно прихватање и испоруку прекограничних пакета, с циљем побољшања квалитета услуга и убрзања процеса доставе. Споразум, такође, предвиђа међусобну надокнаду трошкова испоруке, међусобно признавање као преферираног добављача, као и континуирану подршку и подстицање високог квалитета услуга.

Оперативне процедуре у оквиру Споразума биће усклађене са Конвенцијом Светског поштанског савеза (СПС), чиме ће се осигурати највиши стандарди у пружању поштанских услуга. Споразум ступа на снагу одмах и закључен је на неодређено време. Очекује се да ће ова сарадња значајно унапредити ефикасност преноса пошиљки, посебно оних генерисаних путем електронске трговине, чиме ће се додатно оснажити трговинске везе између Србије и Мађарске.