Пошта Србије - Анђелковић најоштрије осудио најновије провокације приштинских институција

5.8.2024.

Анђелковић најоштрије осудио најновије провокације приштинских институција

Полиција Аљбина Куртија упала је данас у девет пословница Поште Србије у четири општине на северу Косова и Метохије – Лешак, Зубин Поток, Лепосавић, Сочаница, Бањска, Звечан, Косовска Митровица 1, Косовска Митровица 2 и Косовска Митровица 3, чиме је настављен систематски терор над српским већинским становништвом у овим општинама. Привели су директора радне јединице на КиМ Ивана Милојевића и његове сараднике, са налогом да се сви поново сутра јаве на додатно саслушање.

Куртијев режим већ дуже време спроводи терор над српским народом на Косову и Метохији као свеобухватни план различитих метода притисака, претњи и уцена, са циљем да се застраше Срби, на Косовском поморављу јуче, данас у све четири општине на северу Косова и Метохије упадом са дугим цевима, уз подршку земаља Квинте. Нови незапамћени терор над српским народом, појединцима и привредним субјектима који су од интереса за живот српског народа на КиМ, уз раније укидање динара и платног промета, претходне нападе на Банку Поштанска штедионица и сада на Пошту Србије, на српски народ и све оно што представља окосницу иоле нормалног живота за Србе на КиМ.

Ово је последња у низу једностраних акција које руше споразуме постигнуте у оквиру Дијалога и спречавају процес нормализације односа. Они не само да не желе да формирају Заједницу српских општина и помогну да српски народ нормално живи, већ поништавају све договоре насиљем и дугим цевима. Циљ је очигледно намеран и прорачунат, усмерен ка изазивању поновног ратног сукоба и, такође, у директној је супротности са Акционим планом договореним у Дијалогу још 2015. године, који предвиђа да ће се питање поштанских услуга решавати у каснијој фази Дијалога. Сви ови акти имају за циљ даљи притисак, протеривање и етничко чишћење Срба са њихових вековних огњишта.

Након разговора са директором Kанцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем и директором Радне јединице „Косово и Метохија” Иваном Милојевићем, могу истаћи да уколико се затворе наше пословнице, ми ћемо предузети све неопходне кораке и наћи начине да и даље будемо на услузи и помогнемо нашем становништву на Косову и Метохији и побринемо се за социјални статус наших 256 запослених и њихових породица.

Како овај чин представља, понављамо, најбруталније насиље, кршење међународног и основних људских права, угрожавање безбедности запослених и корисника, апелујемо на све међународне институције да одлучно стану на пут новом безумљу.

Пошта Србије као јавна институција од значаја за грађане и на Косову и Метохији, услуге пружа у складу са свим важећим прописима и остаће посвећена пружању квалитетних услуга, упркос овим нападима. Овај догађај изазива велику забринутост међу српским народом и захтева хитну пажњу и деловање Међународне заједнице у циљу заштите и очувањa мира у региону.

Зоран Анђелковић, вршилац дужности директора ЈП „Пошта Србије”, Београд