Пошта Србије - Поштанске марке у част великог дипломатског јубилеја Србије и Француске

12.7.2024.

Поштанске марке у част великог дипломатског јубилеја Србије и Француске

Пошта Србије, Амбасада Француске и Француски институт у Србији представили су емисију пригодних поштанских марака у част 185-годишњице дипломатских односа Србије и Француске. О развоју и савременим односима двеју држава и значају филателистичког издања за њихов даљи развој и културну сарадњу, на догађају су говорили Њ.Е. амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и в.д. директорa Поште Србије, Зоран Анђелковић.

Директор Француског института Станислас Пјере гостима је пожелео добродошлицу у „заједничку кућу”. Како је рекао, некадашњи Француски културни центар, данас Француски институт, деценијама је темељ и огледало добрих и пријатељских културних и дипломатских односа наше две земље.

Зоран Анђелковић је амбасадору Француске, грађанима и Републици Француској честитао национални празник, а потом и пожелео много успеха као домаћину предстојећих Олимпијских и Параолимпијских игара.

„У Србији постоји само једна песма захвалности једном народу, једној држави, и то је Француска. У Србији постоји Споменик захвалности Француској”, казао је Анђелковић. Додао је да Србија поштује то што Француска, такође, чува и негује ту традицију – у Паризу је Споменик краљу Петру I и краљу Александру I и Српско војничко гробљe учесника у Првом светском рату.

„Све су то везе које нас чине блиским. Данас, и однос председника Вучића и председника Макрона јесте један од показатеља те блискости и пријатељства које траје, које ће трајати, и зато је у ту част и поводом готово два века дипломатских односа, приређена овако лепа поштанска марка и она је поклон француско-српском пријатељству”, рекао је Зоран Анђелковић.

Амбасадор Кошар захвалио је директору Анђелковићу и Пошти Србије на иницијативи да се обележе дипломатски односи двеју земаља, који сежу у далеку прошлост, у XIII век, када је 1245. закључен брак између Јелене Анжујске и српског краља Уроша, а затим када је Француска била уз Србију док је након вишевековне доминације Отоманског царства тежила да поврати своју независност, инспирисана идејама просветитељства и Француске револуције.

„19. марта 1839, први француски конзуларни службеник, Франсоа Дикло, предао је акредитивна писма књазу Милошу Обреновићу после три месеца дугог путовања на које је пошао из Марсеја. 30. септембра пуну функцију конзула у Београду преузима Ашил де Кодрика. 1880, конзулат је промењен у посланство и барон де Мишел је именован као изванредни изасланик и опуномоћени министар Француске у Београду, престоници Србије. Од тог времена, француско изасланство у Београду ће постојати без прекида, чак и када је пресељено у Ниш, затим на Крф током Првог светског рата. Од 1930. Амбасада се налази у здању у коме је и данас. А то здање симболизује значај који је Француска придавала овим посебним односима. Данас, на истој тој основи сазданој од вредности које увек треба изнова истицати, стицати и бранити, ми градимо снажне односе окренуте ка нашој заједничкој будућности у оквиру Европске уније”, рекао је амбасадор Кошар.

Директор Анђелковић уручио је амбасадору Кошару и директору Пјереу поклон издање пригодне поштанске марке.

Филателистичко издање садржи пригодну поштанску марку на којој су приказани кнез Милош Обреновић и краљ Луј–Филип I, штампану у табацима од 10 марака са вињетом. На вињети су Споменик захвалности Француској на Калемегдану, рад Ивана Мештровића, и здање Амбасаде Републике Француске у Београду, док је скулптура Слобода, Једнакост, Братство, на згради Амбасаде Француске, мотив на коверту издања.

Емисија је приређена у сарадњи са Амбасадом Француске у Србији, док је уметничка обрада издања дело Марије Влаховић, креаторке марака Поште Србије.