Пошта Србије - Пошта обележила 184. рођендан – 95 нових електровозила кренуло на доставу

7.6.2024.

Пошта обележила 184. рођендан – 95 нових електровозила кренуло на доставу

Дан Поште Србије – 7. јун, oбележен је у Регионалном поштанско-логистичком центру у Земуну презентацијом 95 нових електричних доставних возила за Пост-експрес доставу пошиљака широм Србије. У присуству високих представника Пошта Српске, министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић, и в.д. директора Поште Србије Зоран Анђелковић,  директорима радних јединица уручили су кључеве и обишли нову флоту.

У знаку сутрашњег Свесрпског сабора, разговори пословодства Поште Србије и секретара Министарства информисања и телекомуникација Милице Ћатић, са извршним директором Пошта Српске Миленком Вучетом, заменицом директора Сњежаном Мартић и директором радне јединице у Бијељини Радом Бјелицом, одржани су на теме унапређења сарадње, анализе постојећих меморандума о сарадњи, ширења опсега узајамне подршке и даље практичне примене осам закључених споразума од 2012. године.

Директор Анђелковић указао је на непромењени значај Поште у савременом свету. Рекао је да уз примену најновијих достигнућа у својој делатности, пратећи дигитализацију и дајући свој допринос том процесу, Пошта остаје један од главних посредника у развоју комуникација и покретач техничко-технолошког развоја, те да у наредних годину дана очекује роботизацију главног поштанског центра у Земуну.

Анђелковић је истакао друштвено-одговорну оријентацију Поште Србије ка потпуној електрификацији њене велике пословно-логистичке флоте и обезбеђивања сопствених пунионица инсталирањем соларних панела, који већ постоје у поштанском центру у Крагујевцу. Рекао је да су нова електровозила плаћена 661,8 милиона динара, док је субвенција државе износила 55,6 милиона динара. Улагања у одрживи развој, како је истакао, допринеће очувању животне средине, корисницима ће донети бољи квалитет услуге, а Пошти омогућити развој пословања, увећање пословних прихода, економске уштеде, побољшање услова рада и средстава за рад.

Нова електровозила кренуће одмах са специјализованим пријемом и доставом пошиљака, у Београду и Нишу и више од 20 градова широм Србије. Прва електровозила добили су Суботица и Крагујевац, Зрењанин, Сомбор, Панчево и Сремска Митровица. Уводе се на достави и у Смедереву, Шапцу, Краљеву, Пожаревцу, Јагодини, Крушевцу, Ваљеву, Ужицу, Чачку, Врању и Лесковцу, а наћи ће се и на улицама Кикинде, Зајечара, Бора, Прокупља и Пирота.

Дан Поште Србије обележава се 7. јуна (25. мај по старом календару), на дан када је отворена прва пошта у Београду 1840. године, што је уједно и датум отпочињања организованог јавног поштанског саобраћаја у Србији.