Пошта Србије - Пригодне поштанске марке за родоначелника ковачичке школе Мартина Јонаша

9.5.2024.

Пригодне поштанске марке за родоначелника ковачичке школе Мартина Јонаша

Амбасадору Словачке у Србији Михалу Павуку, породици покојног сликара Мартина Јонаша и најистакнутијим представницима савременог ковачичког наивног сликарства чија су изузетно вредна дела остала забележена на табаку емисије „100 година од рођења Мартина Јонаша”, в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић уручио је данас специјална поклон издања марака, на догађају обележавања 100-годишњице рођења Мартина Јонаша (1924–1996), утемељивача ковачичке школе наивног сликарства.

„Емисија Поште Србије знак је највишег признања животу Мартина Јонаша и његовом делу својеврсног и изузетног уметничког израза, који је Ковачицу прославио у целом свету. То је и својеврсни омаж наивном сликарству словачке националне мањине из Ковачице. Истовремено, шаљемо снажну поруку подршке поднетој кандидатури Републике Србије за упис ковачичког наивног сликарства на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, у чији позитиван исход у децембру дубоко верујемо”, рекао је Зоран Ђорђевић.

У филателистичком издању Поште Србије објављене су две пригодне поштанске марке са мотивима уља на платну Мартина ЈонашаДом на длану, 1984, и Мушкарац и жена на клупи. На пригодном табаку са осам вињета су радови Павела Хајка, Јана Глозика, Зузане Верески, Павела Цицке, Павела Поволног Јухаса, Кларе Бабке, Виерославе Светлик и Мирослава Храшка. Издање је реализовано у стручној сарадњи са Националним саветом словачке националне мањине у Србији, Фондацијом Бабка Ковачица и Галеријом наивне уметности Ковачица – Спомен дом Мартина Јонаша. Графичка реализација дело је Марије Влаховић, креаторке марака Поште Србије.

На догађају у Ковачици, испред Галерије Бабка и Галерије наивне уметности Ковачица, Центар за дигитализацију и цертификацију ковачичког наивног сликарства словачке националне мањине у Србији организовао је јавну дебату о нацрту Етичког кодекса за представнике ковачичког наивног сликарства словачке националне мањине у Србији, који сликари ковачичке школе и њени поклоници, из пијетета према утемељивачу, називају Јонашевим кодексом. Говорили су Њ.Е. Михал Павук, словачки амбасадор у Београду, доц. др Јозеф Возар, директор Института за државу и право Словачке академије наука, Душанка Петрак, председница Националног савета словачке националне мањине у Србији, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

У наставку програма, за бројне госте из земље и Словачке Републике, организовани су обилазак Галерије Бабка и Галерије наивне уметности Ковачица и полагање цвећа на гробу Мартина Јонаша.