Пошта Србије - Ексклузивне пригодне поштанске марке „Пријатељи који долазе издалека”

7.5.2024.

Ексклузивне пригодне поштанске марке „Пријатељи који долазе издалека”

На промоцији културне размене Србије и Кине под називом „Што планине и реке раздвајају, пријатељства спајају” коју је данас у хотелу „Метропол палас” одржала Кинеска медијска група у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић и председник и главни уредник Кинеске медијске групе Шен Хаисијунг свечано су представили јавности ексклузивну емисију пригодних поштанских марака „Пријатељи који долазе издалека”.

 

Да су Кина и Србија државе са дугом историјом и јединственом културом симболична је порука креатора издања, оличена у избору мотива Хемуду културе и Винчанске културе, које снажно повезује карактеристичан Дијалог дубоко у историји. Мотиви брзе пруге Београд–Будимпешта, као један од симбола сарадње у оквиру иницијативе „Појас и пут” и здање Кинеског културног центра у Београду, средишта српско-кинеске културне размене, коришћени су, такође, на пригодним поштанским маркама. 

Пошта Србије издањем пригодних поштанских марака у част истинског пријатељства и снажног партнерства Србије и Кине које ће бити додатно оснажено током предстојеће поновне посете председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга Републици Србији, пружа допринос промоцији српско-кинеског челичног пријатељства и симболично подржава будући развој у културној размени и свим другим сегментима односа Србије и Кине. 

Стручну сарадњу у реализацији издања које чине три пригодне поштанске марке штампане у табацима од 15 марака са 10 вињета, коверат првог дана и пригодан жиг, пружили су Кинеска Медијска Група (CMG) и Кинески културни центар у Београду. Уметничка реализација издања дело је креатора марака Поште Србије Мирослава Николића и Надежде Скочајић.