Пошта Србије - Живот и дело Евжена Дерока – oдржано предавање у ПТТ музеју

13.3.2024.

Живот и дело Евжена Дерока – oдржано предавање у ПТТ музеју

Предавање о животу и делу Евжена Дерока, једног од највећих српских филателиста свих времена, одржано је у ПТТ музеју.

Предавање проф. др Милана Радовановића, универзитетског професора у пензији, и бившег председника Савеза филателиста Србије, и др Тивадара Гаудењија, вишег научног сарадника у Географском институту „Јован Цвијић” САНУ, који су своја дугогодишња истраживања посветили истраживању поштанске историје Србије у Првом светском рату, било је од великог значаја за присутне, који су имали прилику да сазнају више о богатом наслеђу и доприносу Дерока у области филателије.

Евжен Дероко, рођен 1860. године у Београду, био је истакнути филателиста, али и стручњак за саобраћај и полиглота који је говорио и писао на неколико светских језика. Својој страсти према филателији Дероко је посветио пуних седам деценија. Био је председник Југословенског филателистичког савеза и носилац међународних одликовања, укључујући и Нобелову награду за филателију – Линдбергову медаљу, и оставио је неизбрисив траг у српској и југословенској филателији.

Гости ПТТ музеја имали су јединствену прилику да сазнају више о животу и раду Евжен Дерока, као и о његовим значајним радовима. Ово предавање је било не само прилика да се истакне значај српске филателије, већ и да се подстакне интересовање за очување и промоцију културног наслеђа Србије.