Пошта Србије - Влада Републике Србије испунила све тачке споразума са синдикатима Поште

6.2.2024.

Влада Републике Србије испунила све тачке споразума са синдикатима Поште

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић потписао је данас, у име Владе Републике Србије, Анекс 3 колективног уговора са в.д. директoром ЈП „Пошта Србије” Зораном Ђорђевићем и представницима два репрезентативна синдиката, Славком Новаковим (Синдикат ПТТ Србије) и Гораном Стефановићем (Синдикат „Радник”). Потписивању је присуствовала и представница нерепрезентативног синдиката „Независност”, Снежана Марковић.

Анексом 3 колективног уговора за ЈП „Пошта Србије” обезбеђено је додатно повећање плата за раднике у технологији у износу од 10 одсто, што чини кумулативно повећање плате у износу од 21%, у односу на зараде у технологији пре 1. новембра 2023. године. Такође, овим Анексом обезбеђено је и повећање плата запослених у администрацији, изузев запослених у пословодству предузећа, у износу од 10 одсто почев од јануарске плате.

„Данашњим потписивањем Анекса 3 колективног уговора, Влада Републике Србије је испунила све тачке Споразума о наставку рада који је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, потписала 15. новембра прошле године са представницима два репрезентативна синдиката, једним нерепрезентативним, в.д. директором и председником Надзорног одбора. Наставићемо да одржавамо састанке са представницима руководства ЈП „Пошта Србије” и синдикатима ради праћења резултата рада овог предузећа и очекујем од њих да у наредном периоду осмисле нове услуге, подигну профитабилност из основне делатности и подигну удео на тржишту експрес услуга и електронске трговине”, истакао је министар Јовановић.

Подсетимо, у складу са Споразумом свим радницима, изузев руководства, исплаћена је једнократна помоћ у износу од двадесет хиљада динара 23. и 24. новембра прошле године. Владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање дала је сагласност ЈП „Пошта Србије” за пријем у радни однос на неодређено време за укупно 232 извршиоца 28. новембра, а за додатно радно ангажовање на одређено време за 190 лица 26. децембра.

Такође, Анексом 2 колективног уговора за ЈП „Пошта Србије” потписаним 4. децембра прошле године дефинисано је повећање плата свим запосленима у технологији у износу од 10% од 1. новембра 2023. године, те је исплата прве увећане зараде била 15. децембра 2023. године.