Пошта Србије - Промоција поштанске марке „Бата Живојиновић – великан филмске уметности”

31.12.2023.

Промоција издања марака „Бата Живојиновић – великан филмске уметности”

У славу нашег великог глумца Бате Живојиновића, први пут у историји филателије Србије, Пошта Србије објавила је пригодну поштанску марку 31. децембра, на прелазу две године, и то поводом три јубилеја везана за уметнички опус Бате Живојиновића. Тим поводом, данас је у ПТТ музеју уприличена новогодишња промоција на којој су о уникатном издању поштанских марака и личности и делу великог глумца Бате Живојиновића говорили директор Поште Србије Зоран Ђорђевић и унука славног уметника Дина Живојиновић.

„Издањем пригодних поштанских марака желимо да одамо почаст Бати Живојиновићу и изразимо велико поштовање према његовом изузетном доприносу уметности, култури, његовој страсти према глуми и богатом уметничком опусу који је оставио иза себе. Батини филмови и серије утиснути су у срца многих генерација, а ова марка симбол је наше захвалности и дубоког поштовања према једном од наших највећих уметника. У 2023. години обележено је  50 година филма Сутјеска и 90 година од рођења славног глумца, а 2024. године славићемо 55 година филма Мост. На овај начин Бата Живојиновић постаје једина личност у нашој филателији која је на једној поштанској марки објединила три јубилеја”, изјавио је Зоран Ђорђевић.

„Захваљујем се, у име породице Живојиновић, због начина на који Пошта Србије одржава сећање на нашег Бату. У времену када су уметност и комуникација у средишту дигитализације, не можемо оспорити моћ рукописа, нити дарове којима се уметници служе како би пренели своје емоције на папир. Бата ће живети онолико дуго колико га се ми будемо сећали и помињали. Хвала Вам што ову 2023. годину завршавамо у духу јединства и што делимо заједничке вредности”, изјавила је Дина Живојиновић, унука Бате Живојиновића, у име породице нашег великог глумца.

Издање „Бата Живојиновић – великан филмске уметности” објављено је у тиражу од 25.000 и садржи једну пригодну марку у форми табака од 8 марака, коверат првог дана и жиг. Уметничка реализација дело је Мирослава Николића, креатора марака  Поште Србије.