Пошта Србије - Промоција пригодних поштанских марака у част пријатељства Србије и Кине

28.12.2023.

Промоција пригодних поштанских марака у част пријатељства Србије и Кине

Пошта Србије представилa је данас у Кинеском културном центру у Београду две емисије пригодних поштанских марака, које је објавила током 2023. године у част челичног пријатељства Србије и Кине.

О пријатељским и дипломатским односима две земље говорили су отправник послова Амбасаде Народне Републике Кине у Србији Џе Џанг и директор Србијамарке Доц. др Адам Софронијевић, који су на свечаности у Кинеском културном центру јавности представили издања ''Србија-Кина: 10 година од успостављања инцијативе ''Појас и пут''' и ''Култура Кине''.

„Србија је једна од првих земаља која је одговорила на Иницијативу Појас и пут и важан је партнер у овој иницијативи. Челично пријатељство Кине и Србије је све јаче, са чврстим основама јавног мњења, широким заједничким интересима и снажном мотивацијом за сарадњу. Последњих година билатерални односи су наставили да функционишу на високом нивоу, а садржај свеобухватног стратешког партнерства је све богатији. У областима културе и туризма, обострано су се превазишле последице које је епидемија оставила, активно се спроводе различите активности културне и туристичке размене, додајући нову ноту развоју билатералних односа“, рекао је отправник Џанг закључивши да издања марака носе важну поруку - да су кинеско-српски односи ушли у нову фазу свестраног развоја на високом нивоу и показују плодне резултате прагматичне сарадње Кине и Србије у разним областима.

   „Два врло значајна издања марака Пошта Србије објавила је уз стручну сарадњу Кинеског културног центра у Београду у част снажног пријатељства и успешне сарадње Србије и Кине, која се захваљујући председнику Си Ђинпингу и председнику Александру Вучићу непрекидно развија. Ове марке представљају симбол дубоке везе између наше две земље, истичући десетогодишњицу од покретања иницијативе „Појас и пут“, као и богату кинеску културу. Два издања израз су наше посвећености јачању културне разноликости и повезивању наших народа и сведоче о историјском максимуму нашег пријатељства и сарадње“, изјавио је директор Србијамарке Доц. др Адам Софронијевић.

Мотив на маркама издања Србија–Кина: 10 година од успостављања иницијативе „Појас и пут” су зграда Кинеског културног центра у Београду и радник у постројењу за прераду руде бакра у Србији, мотив на коверту првог дана Калемегданска тврђава и Кинески зид, док се на табаку налазе мотиви који спајају Србију и Кину - Звоник у Сијану, архитектонски симбол града Сијана који је био почетна тачка Пута свиле и Калемегданска тврђава у Београду.

Издање пригодних поштанских марака „Култура Кине“ на маркама, табаку и коверту првог дана приказују четири чувене планине у Кини које се налазе на листи Унескове светске културне и природне баштине - Планину Таишан која је симбол националног опстанка и просперитета и кућа духовности кинеске нације, планину Хуангшан која се слави се као ‘’Најнеобичнија планина на Земљи’’ и ‘’Океан борова и река облака’’, планину Емеи познатију као ‘’Чудо на Земљи’’ и Планину Уји, чувену планину три религије.