Пошта Србије - Зоран Ђорђевић уручио захвалницу власнику прве српске разгледнице

13.10.2023.

Зоран Ђорђевић уручио захвалницу власнику прве српске разгледнице

Директор Поште Србије Зоран Ђорђевић данас је свечано уручио захвалницу господину Ивану Богавчевићу, истакнутом филателисти и историчару уметности из Загреба, оснивачу Института за вредновање и обраду разгледница, који је великодушно уступио прву српску разгледницу из своје приватне филателистичке колекције Пошти Србије, за мотив филателистичког издања поводом Дана марке.

Дуго се сматрало да је творац прве разгледнице на свету извесни књижар Шварц из области Рајне, али је 1964. године откривена разгледница "Змај" и убрзо је потврђено да је творац најстарије разгледнице на свету официр Петар Манојловић из Сентомаша, данашњег Србобрана, који је разгледницу направио у сарадњи са Јованом Јовановићем Змајем, тадашњим уредником листа „Змај“. 

Урађена је техником колорисаног бакрореза код бечког типографа Рудолфа Ширера фон Вајдхајма, док је ликовно решење – цртеж митског бића змаја са раширеним крилима, и приказима Цариграда и Москве између којих пароброд плови под српском заставом, урадио геодетски официр Петар Манојловић.

Прва српска разгледница део је наше културне баштине, а будући да је до данас сачуван само један примерак, представља светски раритет. Последњи пут је продата садашњем власнику на аукцији 2009. године у Салцбургу.