Пошта Србије - Електрична доставна возила поновила новосадску флоту

10.8.2023.

Електрична доставна возила поновила новосадску флоту

На платоу испред Градске куће у Новом Саду представљена су Поштина најновија електрична доставна возила Cenntro Logistar 200 VAN, намењена специјализованој достави на адресама грађана и новосадских компанија – пост-експрес пошиљака, пакета, ЕМС пошиљака, кеш експреса, телеграма и упутница.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије, обишли су флоту и говорили о актуелним пројектима на унапређењу инфраструктуре и квалитета услуга.

„Дугорочно опредељење Поште Србије је стално повећање удела електровозила у транспортној флоти – електромопеда, електробицикала и електрокомбија, а Нови Сад смо одабрали да буде и први град у коме ће у блиској будућности комплетан возни парк заменити електровозила. У овој фази пристигло је 31 теретно возило на електропогон која ће до краја месеца бити ангажована на достави у центру града, чиме ћемо поред пружања квалитетнијих услуга, допринети и бољем квалитету живота у Новом Саду и његовом још бољем позиционирању међу великим еколошки освешћеним европскимградовима”, изјавио је Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је додао да су „еколошка” возила само једна од активности којима Пошта Србије наставља са иновацијама свих фаза технолошког процеса и инфраструктуре, а којима се остварују значајни кораци ка одрживој еколошки одговорној будућности, али и економске уштеде на дужи рок.

„Наредни корак је постављање соларних панела на објекту поштанског центра Нови Сад, који је регионални центар за целу Војводину. Први соларни панели у поштанском систему постављени су недавно у центру у Крагујевцу, док су за наредну фазу поред Новог Сада, планирани Београд и Ниш, чиме ћемо енергију из обновљивих извора обезбедити за напајање постројења и машина за аутоматско сортирање и потребе сопствених пунионица возила на електрични погон”, рекао је Ђорђевић.

Градоначелник Милан Ђурић изразио је задовољство презентацијом нових возила, као и плановима за набавку камиона Поште Србије који ће, такође, бити електрични.

„Ово је леп догађај за Нови Сад – 31 електрично комби возилo којe ће заменити старија возила на нашим улицама, а не емитују штетне гасове и производе далеко мање буке. Попричали смо са возачима ових прелепих возила – задовољни су”, рекао је Ђурић. Додао је да ће Град Нови Сад наставити да улаже у одрживи развој новим улагањима у електричне аутобусе, повећањем броја бициклистичких стаза, као и у виду субвенција грађанима, где је као први град који је отпочео са субвенционисањем куповине бицикала већ доделио 5.000 субвенција.