Пошта Србије - Наши генији – Поштанске марке за Николу Теслу и Михајла Пупина

28.7.2023.

Наши генији – Поштанске марке за Николу Теслу и Михајла Пупина

Пошта Србије и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији представиле су емисију пригодних поштанских марака посвећених Николи Тесли и Михајлу Пупину.  Симболично, на дан 105-годишњице откако се 28. јула, по наредби председника САД Вудроа Вилсона на Белој кући завијорила српска застава, емисију су представили Њ.Е. Кристофер Хил, амбасадор САД у Београду, Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србијe, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

Повод за пригодно филателистичко издање су два велика јубилеја – стогодишњица од првог објављивања аутобиографије Михајла Пупина „Са пашњака до научењака” награђене престижном Пулицеровом наградом, и навршених 125 година од прве Теслине јавне демонстрације управљања путем радио таласа.

Зоран Ђорђевић уручио је амбасадору Хилу и министру Дачићу поклон издање пригодних поштанских марака „Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији”. У филателистичком издању са две пригодне поштанске марке, на табаку од осам марака и 12 вињета, приказани су портрети Тесле и Пупина који држе свитак са печатима на којима су национални грбови Србије и САД, док је у позадини осветљени Њујорк. Издање садржи још коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Уметничка реализација дело је мр Бобана Савића, креатора марака Поште Србије.