Пошта Србије - Поставка „Путевима пријатељства и филателије – Србија и Венецуела”

19.7.2023.

Поставка „Путевима пријатељства и филателије – Србија и Венецуела”

Изложба венецуеланске и српске филателије „Путевима пријатељства и филателије – Србија и Венецуела” коју је у сарадњи са Поштом Србије организовало Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, отворена је до 1. августа на Правном факултету Универзитета у Београду.

Изложба представља најзначајнију и највећу збирку венецуеланске филателије у региону, око 300 поштанских марака које богато илуструју развој венецуеланске филателије од првих марака штампаних у 19. веку до новијих издања, из једне од највећих и најзначајнијих филателистичких збирки у нашем региону коју баштини Адлигатов Музеј књиге и путовања.

„Приказан је само део наше збирке, пошто се у Адлигату налази око 700 различитих венецуеланских издања. Део приказаних марака сакупио је Влада Шестан, шеф кабинета Јосипа Броза и југословенски амбасадор, део је припадао Милану Вукосу, министру културе, директору РТС-а и амбасадору Југославије у Венецуели, а део је из моје породичне збирке”, изјавио је Виктор Лазић, почасни председник Адлигата.

Током недавне званичне посете Београду, изложбу је посетио министар иностраних послова Венецуеле Иван Хил Пинто, који није крио одушевљење поставком. Том приликом, министар је за професоре и студенте права одржао предавање са темом „Спољна политика Боливарске Републике Венецуеле и друштвени утицај једностраних принудних мера”.

„Нисам могао да претпоставим да ћу овако нешто видети у Београду”, изјавио је министар Хил Пинто који је посебно био одушевљен поштанским маркама из 1886. године издатим током Гвајанске кризе, јединственственом поштанском марком са приказом велике мапе Венецуеле, и марком из 1882. године када су успостављени односи Краљевине Србије и Републике Венецуеле.

Поставка обухвата и прве српске поштанске марке, прву марку штампану 1866. године са ликом кнеза Михаила Обреновића, марке из доба краља Милана и краља Александра Обреновића, укључујући марке из 1882. године и марку са ликом краља Милана, са грешком.

Аутори изложбе су Виктор Лазић и Јована Трајковић, а дела са српском збирком Јован Ашлер. Организована је уз подршку амбасадора Венецуеле у Србији Њ.Е. Димаса Алваренга Гере и подршку проф. др Бранка М. Ракића, шефа Катедре за међународно право и међународне односе Правног факултета УН у Београду.