Пошта Србије - Зоран Ђорђевић и Дејан Савић у посети Удружењу књижевника у Француској 7

15.7.2023.

Зоран Ђорђевић и Дејан Савић у посети Удружењу књижевника у Француској 7

Вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић и саветник за културу председника Републике Србије Дејан Савић, посетили су седиште Удружења књижевника Србије (УКС) и са председником Управног одбора УКС Милошем Јанковићем разговарали о  даљој реализацији договора о сарадњи ЈП „Пошта Србије” и УКС, и актуелним питањима статуса и одржавања здања у Француској 7 у Београду.

Милош Јанковић представио је планове и програмске активности УКС, које је најстарије еснафско уметничко удружење у Србији, и истакао да се значајан део активности реализује управо уз подршку Поште Србије. Посебна тема састанка била је заједнички наступ Поште и Удружења књижевника на предстојећем Међународном београдском сајму књига у октобру, као и њена подршка одржавању јубиларних 60. Београдских међународних сусрета писаца у истом периоду.

Разговор се водио и о статусним проблемима и урушавању здања у Француској 7, са статусом културног добра првог реда под заштитом Завода за заштиту споменика културе, у којој седиште имају још два репрезентативна удружења у области књижевности – Српско књижевно друштво и Удружење књижевних преводилаца Србије. Зграда је подигнута 1884. године по пројекту архитекте Љубомира Илкића, за породични дом Милана Пироћанца, политичара, председника Владе Краљевине Србије и председника тадашње Српске напредне странке.