Пошта Србије - Изложба „Војводина на разгледницама” до 29. јула у ПТТ музеју

10.7.2023.

Изложба „Војводина на разгледницама” до 29. јула у ПТТ музеју

У ПТТ музеју отворена је тематска изложба „Војводина на разгледницама” аутора Петра Савића, која представља историју развоја поштанског саобраћаја на тлу Војводине у два тематска периода, од краја XIX века до 1945. године и од 1945. до данас. Изложбу је отворио руководилац ПТТ музеја Марко Јелић, а госте је кроз изложбу провео аутор Петар Савић.

Изложба даје хронолошки приказ дописних карата – разгледница, које илуструју пренос поште почев од првих амбулантних пошта, преко речног, друмског и железничког саобраћаја, до објеката преко којих се саобраћај обављао и повезивао са осталим деловима земље попут мостова и зграда пошта, и објеката важних за индустрализацију, као што су шећеране, индустријске зграде, купалишта и фабрике. Изложба нуди и историјске информације везане за краља Александра, краљицу Драгу и Николу Пашића, који су приказани на разгледницама. Свака од изложених разгледница носи име издавача, податке одакле је и где путовала, те има и филателистички значај.

Изложбу употпуњавају поштанске значке, речне трубе, фењери. Поставка је за посетиоце отворена до 29. јула, у ПТТ музеју у Београду, Мајке Јевросиме 13, у радном времену Музеја. Улаз је слободан.