Пошта Србије - Прва српска марка објављена 1. јула 1866. може се видети у ПТТ музеју

1.7.2023.

Прва српска марка објављена 1. јула 1866. може се видети у ПТТ музеју

На данашњи дан 1. јула, по старом јулијанском календару, 1866. године, објављена је прва редовна поштанска марка у Србији. 

Ова историјска марка уз остале вредне експонате историјског развоја српске поште, али и развоја телекомуникација уопште на овим просторима, може се видети у ПТТ музеју, у улици Мајке Јевросиме 13 у Београду, суботом и четвртком од 12 до 20 часова, и осталим данима, осим понедељка, од 10 до 18 часова.

Овом марком по први пут у нашој савременој историји могло се послати писмо и друга пошта у оквиру Србије. Марка је штампана у три варијације, жутом, црвеном и плавом бојом, са вредностима од 10, 20 и 40 тадашњих пара. Све три варијације су имале исто графичко решење - лик Кнеза Михаила Обреновића.

Прва српска редовна марка штампана је у Бечу и како је њена израда каснила, а због хитне потребе да се новине шаљу путем организоване поштанске услуге, од маја 1866. године за слање новина могла се употребити тзв. “грбуша”, прва српска тзв. новинска поштанска марка. Она је носила на себи приказ српског грба и њоме су се могле слати новине и штампа, што је у оно време било веома често.

Осим занимљивости да је Србија имала марку и пре прве редовне поштанске марке, рана историја наше филателија говори много и о историји штампе у Србији и популарности новина у тадашњој Србији.