Пошта Србије - Вредан поклон Војном музеју поводом Дана војске

21.4.2023.

Вредан поклон Војном музеју поводом Дана војске

У оквиру свечаности којима се обележава Дан Војске Србије, у Галерији Војног музеја у Београду отворена је изложба „Војне заставе код Срба од Првог српског устанка до краја Првог светског рата из збирки Војног музеја” ауторке Маријане Јовелић. Поклон Поште Србије Војном музеју, уље на платну „Прелазак Српске војске преко Албаније 1915.” Милоша Голубовића, ратног сликара при Врховној команди Српске војске, представљено је овом приликом.

„Национално културно добро велике вредности из збирке ПТТ музеја, уметничку слику која представља једно од најупечатљивијих дела Милоша Голубовића у којима је централни мотив албанска голгота, Пошта Србије са великим задовољством предаје на поклон Војном музеју да је чува у свом богатом музејском фонду, заједно са другим делима ратног сликара Милоша Голубовића које баштини. Нисмо имали дилему да  јој је овде место, а мој предлог једногласно је прихватио Надзорни одбор Поште Србије, као и министар Милош Вучевић, коме овом приликом, као и свим припадницима наших оружаних снага честитам предстојећи празник, Дан Војске Србије”, рекао је Зоран Ђорђевић.

Директору Ђорђевићу захвалницу за успешну сарадњу у име Војног музеја, уручила је потпуковник Невенка Дармановић.

Изложба „Војне заставе код Срба од Првог српског устанка до краја Првог светског рата из збирки Војног музеја” за посетиоце је у Галерији Војног музеја у Београду отворена до 20. јуна.