Пошта Србије - Ђорђевић са амбасадорком Португала

23.2.2023.

Ђорђевић са амбасадорком Португала

Вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић састао се данас са амбасадорком Португала у Србији, Њ.Е. Вирџинијом Пином са којом је разговарао о плановима за даљу сарадњу Поште Србије и амбасаде, као и о сарадњи двају поштанска оператора.

На састанку у средишту Предузећа којем је присуствовао и директор Радне јединице „Србијамарка” Адам Софронијевић, амбасадорка Пина упозната је са будућим филателистичким активностима „Поште Србије“ која ће ове године учествовати у организацији велике међународне филателистичке изложбе „Балканфила“ у Београду и на којој ће се представити и филателисти из Португала.

Ђорђевић је овом приликом амбасадорки Пини уручио поклон издање емисије марака „140 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Републике Португалије” за председника Португала Марсела Ребела де Созу, симболично са редним бројем 001. 

На поштанској марки у форми блока и коверту првог дана, симболично је приказана повезаност двају народа у култури, коју репрезентују писци Жозе Сарамаго и Иво Андрић, најизразитији представници културног и књижевног миљеа својих народа, и носиоци Нобелове награде за књижевност. Мотив заједничког националног дрвета – храста, илуструје истоветност идеја и вредности које се са њим најчешће повезују, али и јединственост националних идентитета Португалије и Србије, а архитектонска остварења главних градова Београда и Лисабона представљена су здањима националних парламената, који поред уметничке преносе и идејну вредност – привржености оба народа идеалима демократије.