Пошта Србије - Пошта прогласила нове победнике конкурса „Писмо Божић Бати”

15.1.2023.

Пошта прогласила нове победнике конкурса „Писмо Божић Бати”

Пошта Србије прогласила је победнике наградног литерарног и ликовног конкурса „Писмо Божић Бати” и уприличила свечану доделу награда у амбијенту празничног фестивала „Зимска бајка” у Београду. В.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић, викарни епископ топлички Петар и Милош Јанковић, в.д. председника Управног одбора Удружења књижевника Србије, најбољим ауторима уручили су вредне награде.

На конкурсу на који је до 31. децембра пристигло две хиљаде пошиљака са више хиљада дечјих радова, прво место освојили су Андрија Стевановић (10), из Залужња код Лесковца, литерарним радом несвакидашње идеје са свим атрибутима књижевног дела, и Ђурђа Ћирјанић (10) из Београда, за комплексан рад богатог колорита са сценом ишчекивања божићног јутра. Друга места освојили су Настја Јозић (10) из Суботице, нестандардним цртежом у контрастној форми који носи лик девојчице уз мноштво елемената ретко виђених у дечјем стваралаштву, и Андријана Станић (12) из Врчина, за кратку причу о божићном јутру у њеној породици, лирски обојену, са мноштвом стилских и језичких фигура. Треће награде припале су Сави Сибиновић (4,5) из Београда, која је комбинованом техником изузетне експресије насликала породицу на божићној вечери, и Уни Ристић (11) из Ваљева, за свеж и модеран приказ девојчице која пише писмо у божићној атмосфери, са акцентом на композицији и специфичном углу из ког се посматра.

У групној конкуренцији прве награде припале су ученицима II-2, III-2, III-3 и литерарно-драмскoj секцији ОШАкадемик Миленко Шушићиз Гуче, за колективно литерарно дело са ефектним мешањем поезије и прозе, и одељењу IV-3 Јован Поповићиз Сремске Митровице, за рад који дочарава зимску идилу израђен готово заборављеном техником пустовање. Друго место освојили су одељење II-1 ОШЗага Маливукиз Крњаче, песмом у којој се сједињује традиционално и модерно песништво и иновативног приступа теми, и одељење II-3 ОШБратство јединствоиз Куцуре, пастелом са динамичним композицијама празничнх мотива и декоративних детаља. Треће место заузели су предшколска групаСрцаПУЈелица Обрадовићиз Младеновца, плакатом богатог колорита који приказује одлазак по свето дрво бадњак и топлу атмосферу дома уочи празника, и одељења I-3, IV-2 и IV-3 ОШ „Милинко Кушић” из Ивањице, маштовитим дечјим цртежима различитих форми са мотивима другарства, игара, слаткиша и празника у концепту филмске траке и плаката који приказује магичан дан санкања на селу.

Три специјалне награде додељене су Тијани Радивојевић и Анити Поповић, ученицамаРадомир Лазићиз Азање, ПУЂулићииз Зајечара, и ПУ Полетарациз Оџака. Специјалне дипломе добили су Касја Малетић и Виктор Вуловић из Београда.

„Подстицање писања писама и писмености путем Поштиног наградног конкурса, у последње две године усмерили смо на јачање светосавског духовног и културног наслеђа. Показало се да је то била права одлука, с обзиром на велики одзив деце која су веома успешно одговорила на тему и упутила поруке мира и љубави, блискости, дељења и заједништва, што је и смисао Божића. Велико је задовољство је што смо данас поново поделили радост са најуспешнијима”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

Комисију за избор најбољих радова на конкурсу Писмо Божић Бати чинили су књижевници Милош Јанковић (председник Комисије), и Јасмина Малешевић и Гроздана Лалић – за део избора литерарних радова, и графички дизајнери и ликовни уметници, креатори марака Поште Србије – за оцену ликовних радова.

Пошта Србије победнике је наградила ваучерима за технику, спортску одећу и обућу и другу спортску опрему, у вредности по – 50.000 дин, 40.000 дин. и 30.000 дин, у појединачној конкуренцији; – 90.000 дин, 80.000 дин. и 70.000 дин, у групној конкуренцији, и по 60.000 динара за три специјалне награде.