Пошта Србије - Министар спољних послова Португалије у посети Пошти Србије

15.12.2022.

Министар спољних послова Португалије у посети Пошти Србије

Министар спољних послова Републике Поругалије, Њ.Е. Жоао Гомеш Кравињо, био је гост ЈП „Пошта Србије“ у оквиру званичне посете Републици Србији. На састанку са вршиоцем дужности директора Поште Србије Зораном Ђорђевићем, министру је свечано уручено поклон издање емисије марака издате поводом 140 година дипломатских односа две земље.

„Велики јубилеј традиционално добрих и пријатељских дипломатских односа Републике Србије и Републике Португалије, који су последњих година интензивирани и који мудром политиком председника Републике Србије Александра Вучића бивају још чвршћи и бољи, трајно су обележени и поштанском марком коју је Пошта Србије издала у сарадњи са Амбасадом Републике Португалије у Београду. Ово филателистичко издање само је почетак наше сарадње, коју планирамо да проширимо повезивањем пошта Србије и Португалије“, изјавио је Ђорђевић, који је министру Кравињу, великом љубитељу фудбала, поклонио и дрес фудбалског клуба Црвена звезда.

Симболика репрезентована на издању емисије „140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Португалије“ одражава важне сегменте односа Португалије и Србије. Културе које повезују два народа најбоље репрезентују Жозе Сарамаго и Иво Андрић, носиоци Нобелове награде за књижевност и међународно најизразитији представници културног и књижевног миљеа својих народа. Исто национално дрво – храст, уз специфичности врсте која расте у Португалији и Србији илуструје истоветност идеја и вредности које се најчешће повезују са овим дрветом, али и јединственост националних идентитета Португалије и Србије. Најзад, архитектонска остварења која симболизују главне градове Београд и Лисабон – зграде националних парламената, поред уметничке носе и идејну вредност, пре свега приврженост оба народа идеалима демократије.Уметничка реализација филателистичког издања дело је мр Бобана Савића, академског сликара, креатора марака Поште Србије.