Пошта Србије - 100 година Би-Би-Сиjа обележено на пригодној поштанској марки

12.12.2022.

100 година Би-Би-Сиjа обележено на пригодној поштанској марки

Пошта Србије и Aмбасада Уједињеног Краљевства у Београду представиле су јавности пригодно филателистичко издање које Пошта Србије данас пушта у оптицај поводом јубилеја – 100 година од оснивања Би-Би-Сија (British Broadcasting Corporation – BBC).

На промоцији у ПТТ музеју, о значају и утицају једног од највећих светских емитера радијског и телевизијског програма у Уједињеном Краљевству, Србији и на глобалном нивоу од његовог оснивања до данас, говорили су Њ.Е. Шан Маклеодбританска амбасадорка у Србији, Марко Протић, уредник Би-Би-Сија на српском, и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

„Би-Би-Си је један велики британски бренд, једна од наших националних институција, део нашег културног наслеђа, истовремено – поуздан извор информисања за милионе људи широм света. Поред вести, Би-Би-Си је широм света препознатљив и обожаван због свог забавног, научног и серијског програма. Млађе генерације у Србији најбоље препознају Би-Би-Си кроз телевизијске програме као што су Дејвид Атенбороу и Плава планета, Dr Who, Top Gear, Muzzy in Gondoland или Match of the Day. Заједнички јунаци и попкултурне иконе попут Дел Боја или Црне Гује, спојили су Британију са многим друштвима широм света.  Захваљујем Пошти Србије на овој иницијативи, на веома занимљивим графичким решењима, која ће овековечити рад, вредности и мисију Би-Би-Сија”, изјавила је амбасадорка Маклеод.

„Пошта Србије придружује се обележавању јубилеја – 100 година чувеног Би-Би-Си јавног медијског сервиса, пригодним филателистичким издањем које преноси јасну заједничку поруку да су Уједињено Краљевство и Србија повезане пријатељством и партнерством у многим важним сферама, па и у медијској. Ценимо Би-Би-Си као утицајног и широко препознатљивог глобалног емитера, који је у најтежим тренуцима Другог светског рата одиграо изузетно значајну информативну улогу и у окупираној Југославији. Захвални смо што је на нашим просторима заступљен и данас квалитетним информативним програмом и другим вредним садржајима”, рекао је Зоран Ђорђевић. Честитајући јубилеј, директор Ђорђевић је амбасадорки Маклеод уручио поклон издање пригодних поштанских марака са симболичним редним бројем 100.

На пригодној поштанској марки у блоку „Србија – Уједињено Краљевство: 100 година од оснивања Би Би Сија” приказани су портрети истакнутих писаца – Борислава Пекића, који је од 1985. године сваке друге недеље имаo рубрику на Би-Би-Си радију, чији садржаји су касније објављени у књизи „Писма из туђине”, и Џорџа Орвела, који је кроз наступе на радију Би-Би-Си, представљао познати глас борбе против фашизма за многе слушаоце широм света у периоду 1941-1943. У програмима Би-Би-Сија обојица су учествовала док су емитовани из чувене зграде Буш хаус, седишта медијске куће од 1941. до 2021. године. Уметничка реализација филателистичког издања дело је мр Бобана Савића, академског сликара, креатора марака Поште Србије.