Пошта Србије - Поштанска марка у част Агостина Нета

17.11.2022.

Поштанска марка у част Агостина Нета

Пошта Србије и Амбасада Републике Анголе у Београду свечано су данас представили јавности пригодно филателистичко издање које је Пошта Србије објавила поводом обележавања 100 година од рођења Агостина Нета. О значају филателистичке едиције у част Агостина Нета и пријатељства Србије и Анголе за даље грађење добрих односа двеју земаља, говорили су Еуженио Сезар Лаборињо, министар унутрашњих послова Републике Анголе, и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

„У духу традиционално добрих односа и пријатељства Србије и Анголе још од времена Агостина Нета, пригодним филателистичким издањем обележавамо стогодишњицу од његовог рођења, са заједничком поруком да је пријатељство Србије и Анголе чврсто, а наша традиционално добра сарадња пуна разумевања и са много потенцијала које тек треба искористити. Поштанска марка остаје трајно сведочанство о повезаности наших земаља, тековинама и значају борбе Агостина Нета, као и порука за будућност – негујмо слободарске вредностиинаше пријатељство”, рекао је Зоран Ђорђевић. Директор Ђорђевић уручио је министру Лаборињу специјално поклон издање пригодне поштанске марке.

Поштанска марка у форми блока „Србија – Ангола: 100 година од рођења Агостина Нета” има за мотив портрет др Агостина Нета, песника, револуционара, вође борбе за независност, првог председника независне Анголе и истакнутог борца против колонијализма и империјализма. Стручну сарадњу у реализацији филателистичког издања, које садржи и пригодан коверат првог дана и пригодан жиг, обезбедила је Амбасада Републике Анголе у Србији. Уметничка реализација издања дело је мр Бобана Савића, академског сликара, креатора марака и вредносница Поште Србије.