Пошта Србије - Састанак директора Поште Србије и Поште Северне Македоније

13.10.2022.

Састанак директора Поште Србије и Поште Северне Македоније

Делегација Поште Северне Македоније, на челу са новоименованим директором Васком Стефановим, посетила је Пошту Србије у циљу даљег јачања сарадње и ефикаснијег повезивања грађана и привреде. У оквиру радних састанака, вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић и Васко Стефанов су посебну пажњу посветили могућностима дубљег пословног повезивања које пружа иницијатива Отворени Балкан.

„Са директором Стефановим договорили смо даље активности на раније утврђеним областима сарадње и иницираним пројектима у којима би Пошта Србије, као водећи поштански оператор у региону, требало да пружи стручну подршку колегама из Северне Македоније. Ово је посебно важно јер наши заједнички пројекти представљају конкретизацију иницијативе Отворени Балкан кроз стварање техничких и институционалних могућности за раст тржишта и привредне активности у циљу ефикаснијег повезивања грађана и пословних субјеката у региону, на чему Пошта Србије као друштвено одговорна национална компанија посебно инсистира”, рекао је Зоран Ђорђевић.

Поште Србије и Северне Македоније су у августу 2021. године потписале Протокол о сарадњи, који утврђује оквире за развој нових заједничких сервиса, пре свега у областима на којима Пошта Србије већ интензивно ради - дигитализацији услуга и развоју е-комерца. Крајем прошле године иницирана је и сарадња на пројекту увођења адресног кода (ПАК) у Пошти Северне Македоније, у оквиру пројекта „Транслација адресе у адресни код” који је развио стручни тим Поште Србије. Македонским колегама су представљене и могућности укључивања Поште Северне Македоније у регионалне пројекте Поште Србије – ПостПак намењен правним лицима и предузетницима за подстицај извоза у оквиру интернет трговине и ПостКеш – пројекат трансфера новца.