Пошта Србије - Пригодна марка у част празника свих пошта и поштара

7.10.2022.

Пригодна марка у част празника свих пошта и поштара

Пошта Србије објавила је пригодну поштанску марку „Светски дан поште” заједно са националним поштанским управама широм света, у част предстојећег празника светске поштанске заједнице, 9. октобра. Светски дан поште обележава се од 1969. године, са циљем промоције поште као институције, њеног утицаја на свакодневни живот људи широм планете, подизања свести о њеном доприносу укупном друштвено-економском развоју човечанства.

Пригодно издање поштанских марака „Светски дан поште” преноси овогодишњу поруку обележавања – Пошта за планету. Пошта, глобални привредни субјект у сектору испоруке роба и услуга, треба да преузме водећу улогу и активностима на ублажавању климатских промена покаже пут партнерима у светском ланцу снабдевања, на начин да у сопственом пословању осигура одрживи развој и бољу будућност за генерације које долазе – порука је коју ове године шаље светска поштанска заједница. Филателистичка емисија реализована је у стручној сарадњи са Светским поштанским савезом.

„Пошта Србије преузима пуну одговорност и активна је у развоју капацитета за преузимање ове важне улоге, променом начина размишљања и планирања у свим сегментима пословања. Много смо урадили на стварању основе, очекује нас још доста тога док градимо систем који ће континуирано остваривати позитиван утицај на животну средину, заједницу и друштво у целини. Важно је да то опредељење поново истакнемо на дан када обележавамо Светски дан поште и да смо уједињени у стварању бољег света”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Светски поштански савез основан је 9. октобра 1874. године у Берну, а Кнежевина Србија била је међу 22 државе оснивача. Одлука о обележавању тог дана као празника глобалне поштанске заједнице, која данас окупља 192 државе, донета је на конгресу Светског поштанског савеза у Токију, 1969. године.