Пошта Србије - Поштанске марке у част 140 година дипломатских односа Србије и Јапана

14.6.2022.

Поштанске марке у част 140 година дипломатских односа Србије и Јапана

Поводом великог дипломатског јубилеја – 140 година дипломатских односа Србије и Јапана, данас је у Министарству спољних послова Србије отворена изложба о најважнијим догађајима у билатералним односима двеју земаља у периоду од Другог светског рата до данас.

Изложбу са вредним сведочанства и архивском грађом из документације дипломатског архива Министарства спољних послова и Архива Југославије, отворио је министар Никола Селаковић, који је Њ.Е. амбасадору Јапана у Београду Такахику Кацумати, уручио и специјално поклон издање пригодних поштанских марака Поште Србије „140. годишњица пријатељства Србије и Јапана”.

Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије говорио је о филателистичком издању Поште Србије објављеном у част јубилеја, истакавши да су одабрани мотиви који указују на сами почетак билатералних, партнерских и пријатељских односа, а који су скоро век и по обележени великим међусобним поштовањем и уважавањем, симпатијама и солидарношћу.

„Придружујемо се обележавању јубилеја дипломатских односа Србије и Јапана пригодном филателистичком едицијом Поште Србије, славећи стални успон наших односа и свеобухватан напредак Србије и Јапана на плану политичког дијалога, у економији и привреди, али и у областима културе и уметности, где обе стране исказују јаку жељу и интерес за међусобно упознавање културног и историјског наслеђа и традиције. Издање смо приредили са жељом да трајно сачувамо успомену на овај јубилеј, као и у част нових перспектива за даљи развој сарадње”, рекао је Зоран Ђорђевић.

По проглашењу Србије за краљевину 6. марта 1882. године, први краљ Србије после ере Немањића Милан Обреновић, упутио је поруке владарима многих држава света, обавештавајући их о обнављању српске државности. Таква порука упућена је и у царски Токио, одакле је стигао одговор јапанског цара Меиђиja. Разменa порука двају суверена практично представља почетак званичних односа двеју држава. Мотиви на марки су портрети краља Милана I Обреновића и јапанског цара Меиђија, док су детаљи њихових писама у позадини. Мотиви на коверти су детаљи дипломатске преписке Милана Обреновића и цара Меиђија 1882. године. Уметничка обрада издања дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије.