Пошта Србије - Дан Поште Србије 7. јун

7.6.2022.

Дан Поште Србије – 7. јун

Дан Поште Србије – 7. јун, обележен је низом догађаја широм земље у част поштанске делатности и професије и традиције дуге 182 године. Нову модерну пословницу 21109 Нови Сад на новосадском шеталишту, отворили су данас Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

„Дан Поште Србије обележавамо како доликује највећој пословно-логистичкој мрежи у држави, ширењем мреже савремених пошта свуда где постоје захтеви и потребе корисника. Овом приликом најавио бих и нови пројекат „Пошта будућности” и прву пошту из тог ланца коју, такође, планирамо у Новом Саду, који је данас центар развоја високих технологија и град будућности. Даљи развој Поште Србије засниваћемо на ширењу мреже, иновацијама, дигитализацији, зеленим технологијама, иновативним поштанско-логистичким услугама и наставку улагања у модернизацију свих сегмената система, који доносе нови квалитет, умрежавање и нове послове. Уз раст свих показатеља пословног успеха који бележимо у последњих годину дана, наставак реформи омогућиће нам сигуран и скори пут ка самом врху најјачих компанија у Србији и улогу лидера у области у целом региону”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

7. јуна (25. мај по старом календару) 1840. године, отварањем прве поште у Београду, отпочео је јавни поштански саобраћај у Србији. Према доступним историјским подацима, међутим, прва поштанска служба на територији данашње Србије, установљена је још током Првог српског устанка. Скупштина устаника у Великом Борку 1805. године, у присуству свих народних старешина, расправљала је и o завођењу и уређењу пошта, и поставила темеље организоване поштанске службе, док је прва пошта, у здању које је служило организованом преносу пошиљака, успостављена у кући Миловановића у Великом Борку. У ту част, данас је у реновираном објекту поште 11462 Велики Борак, у Барајеву, отворена изложбена поставка експоната и фотографија из сталне поставке ПТТ музеја, који приказују истакнуте личности, богатство и развој поштанско-телеграфско-телефонске делатности кроз векове. Изложене су поштанске трубе, телефонска централа из 20. века, телефонски апарати, различити мерни уређаји, док фотографије приказују Карађорђа, првог српског Татарина Ристу Прендића, Цариградски друм са курирским везама татара у 19. веку и карту поштанских веза у Србији 1880, акт Устројеније поштанског заведенија из 1843. године.

Поставку су за кориснике и друге посетиоце отворили Владимир Димитријевић, извршни директор у Пошти Србије, Хаџи Ана Дашић, директорка Функције набавки, инвестиција и одржавања, и председник Градске општине Барајево Слободан Адамовић.

Дан Поште Србије обележен је и традиционалном доделом јубиларних признања колегама у радним јединицама широм Србије. Око 1.500 запослених примило је признања и награде за труд, посвећеност и рад дуг 10, 20, 30 и 40 година.