Пошта Србије - Поштанске марке у част Николе Тесле

31.3.2022.

Поштанске марке у част Николе Тесле

Пошта Србије и Музеј Николе Тесле у Београду, промовисали су данас у Музеју емисију пригодних поштанских марака „Никола Тесла – блистави ум српског народа”. Емисију приређену у част једног од најзначајнијих светских научника српског порекла, представили су Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, и Ивона Јевтић, директорка Музеја Николе Тесле.

„Пригодне поштанске марке у част и славу генијалног научника који је са поносом истицао српско порекло, изнова подвлаче дубоку повезаност, оданост, захвалност и понос српског народа на Николу Теслу, славе његов живот и дело, сва достигнућа његовог блиставог ума и невероватан допринос који је дао глобалном напретку човечанства. Теслина личност одувек је привлачила пажњу, а његова достигнућа учинила су да марке са његовим ликом и патентима изазивају велико интересовање колекционара у целом свету”, изјавио је Ђорђевић и истакао да се кроз филателистичку делатност Поште Србије континуирано промовишу национални хероји и заслужни сународници у различитим областима, али и најуниверзалније вредности које представља управо Никола Тесла.

Ивона Јевтић захвалила је Пошти Србије и директору Ђорђевићу на сарадњи и иницијативи да се Теслин лик стави на поштанску марку и истакла да је Тесла, који је своје изуме пре свега креирао за добробит човечанства, као највећи српски проналазач свих времена иза себе оставио многобројне патенте, без којих данас не бисмо могли да замислимо савремени живот.

„Нико не заслужује више од Николе Тесле да буде хваљен и овековечен у свакој прилици. Ово је дивна порука наше земље да Србија може да се похвали својим генијалним научником, а уједно и јединствена прилика да порука писмом са Теслиним ликом обиђе сваки кутак планете и предочи свима да је Никола Тесла српски син и да се његова заоставштина чува у музеју њему посвећеном, у самом срцу Београда”, закључила је Ивона Јевтић.

Пригодно филателистичко издање данас пуштено у оптицај, садржи две пригодне поштанске марке у табацима од по 8 марака са вињетама у средини, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Издање је приређено у сарадњи са Музејом Николе Тесле, док је уметничка обрада издања дело Бобана Савића, креатора марака и вредносница Поште Србије.