Пошта Србије - Свечаност поводом 65 година дипломатских односа Србије и Марока

1.3.2022.

Свечаност поводом 65 година дипломатских односа Србије и Марока

У ПТТ музеју данас је представљањем филателистичког издања под називом „Заједничко издање Србије и Марока: 65 година дипломатских односа” и пригодном изложбом мароканске филателије, почела манифестација „Година Марока у Србији – година Србије у Мароку”, којом се обележава 65 година дипломатских односа две земље.

Амбасада Краљевине Мароко ову свечаност организује у складу са чврстим партнерством и традиционалним пријатељством који су додатно учвршћени и кроз настојања да се интензивира сарадња између пошта Србије и Марока, као споне између наших народа и привреда.

„Манифестација „Година Марока у Србији – година Србије у Мароку” која је данас отворена у ПТТ музеју, током читаве 2022. године ће бројним активностима у Србији и Мароку подсећати на јубилеј успостављања дипломатских односа наших пријатељских земаља и зато смо почаствовани што је управо ПТТ музеј домаћин свечаности којом она и званично почиње. Тиме је, заједно са пригодним филателистичким издањем које данас пуштамо у оптицај, а које смо издали заједно са Поштом Марока, још једном потврђен значај Поште Србије за међународну промоцију националне културе и заједничких вредности које делимо са пријатељским земљама”, изјавио је Зоран Ђорђевић, в.д. директора ЈП Пошта Србије”.

„Велико ми је задовољство што имам привилегију да сведочим све чвршћим и дубљим односима између наша два народа, која већ увелико везују блиске пријатељске везе, засноване на међусобном уважавању и снажној вољи оба наша лидера, Његовог Величанства Краља Мухамеда Шестог и председника Србије Александра Вучића, да учврсте сарадњу на свим пољима. Данас су наше поштанске институције, Барид Ал Магриб и Пошта Србије, објавиле заједничко филателистичко издање у част овог догађаја. Честитам руководству и тимовима обе институције захваљујем на посвећености и труду да овај датум прославимо онако као заиста доликује”, изјавио је Мохамед Амин Белхаџ, амбасадор Краљевине Мароко у Србији.

Филателистичко издање под називом „Заједничко издање Србије и Марока: 65 година дипломатских односа” садржи две пригодне поштанске марке у табаку од по 10 марака, два коверта првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Мотиви на маркама су нови друмско-железнички мост преко Дунава у Новом Саду и Мост са косим затегама Мохамед VI у Рабату, а мотив на коверти првог дана је мост „Врла” на Коридору 10 код Владичиног Хана, важан симбол и градитељско достигнуће савремене путне инфраструктуре Републике Србије.

Манифестација „Година Марока у Србији – година Србије у Мароку” резултат је договора министара спољних послова две земље, Николе Селаковића и Насера Бурита, који су се сагласили да јубилеј 65 година дипломатских односа буде обележен низом манифестација уз проглашење 2022. године као „године Марока у Србији” и „године Србије у Мароку”.