Пошта Србије - Поштанске марке за истакнуте уметнике Србије и Немачке

9.2.2022.

Поштанске марке за истакнуте уметнике Србије и Немачке

Пошта Србије и Амбасада Савезне Републике Немачке у Србији, промовисали су данас у Гете институту у Београду емисију пригодних поштанских марака „Србија–Немачка 100 година од рођења великих уметника”. Емисију приређену у част великана уметности друге половине 20. века, Јозефа Бојса и Димитрија Башичевића Мангелоса, чији животи и уметност су одабрани да сведоче о дубокој повезаности Србије и Немачке, представили су Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, и Њ.Е. амбасадор Немачке Томас Шиб.

Присуствовали су и представник Министарства спољних послова Србије Бојан Цветковић и директор Гете института Франк Бауман.

„Идеја око које смо се окупили, била је да на овај симболичан начин дамо доприносдаљој изградњи свеукупних чврстих веза Србије и Немачке. Уз привредно-развојну сарадњу и јаке економске везе и развој инвестиција, желимо и да подсетимо на блиску повезаност и уметничке стваралачке везе од много деценија уназад, а јубилеј рођења великих уметника обележен прошле године, послужио нам је као мотив. Захвалан сам амбасадору Шибу и Гете институту, на сарадњи и подршци у реализацији овог филателистичког издања, и посебно,савременом истакнутом уметнику Селману Тртовцу, једном од аутора цртежа на маркама, који нам је учинио посебну част и омогућио додатну вредност нашем издању са пажљиво бираним мотивима”,рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

„Јозефу Бојсу и Мангелосу је било заједничко следеће: бавили су се егзистенцијалним питањима свога времена, суштином и улогом уметности после Другог светског рата. Притом их је повезивао захтев да стварају нове импулсе за друштвене промене и за бољи свет вреднијим за живот у њему – захтев који је и данас актуелан. Пригодним поштанским маркама оживљавамо сећање на ова два велика уметника. Радујем се што ће обогатити наше ионако блиске односе у области културе”, изјавио је амбасадор Томас Шиб.

Јозеф Бојс, један од најзначајнијих уметника 20. века, послератне Европе и Немачке, и Димитрије Башичевић Мангелос, родоначелник концептуалне уметности на нашим просторима, имају експеримент, друштвену ангажованост и актуелност као заједничке карактеристике уметничког израза, које емисија пригодних поштанских марака подвлачи и упоређује.

Мотиви на марки, вињети и коверту: портрет Димитријa Башичевићa Мангелосa – цртеж Селман Тртовац, графит на папиру; ”Hegel kritik der logik” и „Глагољско слово ц”, радови Димитрија Башичевића Мангелоса. Мотиви на другој марки, вињети и коверту: портрет Јозефа Бојса; рефлексија на перформанс „Како објаснити слику мртвом зецу” Јозефа Бојса; рефлексија на рад ”La rivoluzione siamo noi” Јозефа Бојса – цртежи Селмана Тртовца, графит на папиру. Стручну сарадњу обезбедила је др Ивана Башичевић Антић, историчарка уметности, а графичка реализација издања дело је Јакше Влаховића, креатора марака Поште Србије.