21.12.2020.

Drugo mesto pripalo je osmogodišnjem Stefanu Dimiću iz Ugljara, Kosovo Polje, koji je imao samo jednu molbu za Deda Mraza – da razveseli svu decu, što mu je poručio nadahnutim i iskrenim stihovima svoje pesmice:

,,Godina je bila teška,

ali nije naša greška,

mi smo stvarno dobri bili

i poklone zaslužili.”.

Kolaž Ljubice Savić, desetogodišnje Užičanke, sa prikazom grupe Deda Mrazova, koji se sa brda spuštaju u grad da ispune dečje želje, osvojio je treće mesto.

U grupnoj konkurenciji, prvu nagradu osvojili su mališani predškolske grupe PU ,,Lasta” iz Golupca – koji su praznik pretvorili u magičnu čaroliju kroz prikaz staklene kugle sa razigranim pahuljama i novogodišnjim motivima. Drugo mesto pripalo je kreativnoj knjizi Bubamarine priče o Deda Mrazu sa 22 ilustrovane autorske priče, razreda II-3, „20. oktobar” iz Vrbasa. Treću nagradu zaslužili su učenici IV-2, OŠ „Majka Jugovića” iz Zemuna, crtežima olovkom koji su duhovito izmaštali i jarkim i vedrim bojama prikazali zanimanja budućnosti – čistača neba, ukrotitelja munja, frizerku morskih talasa...

Umesto tradicionalne izložbe i svečanog uručenja nagrada, u skladu sa epidemiološkom situacijom, nagrade pobednicima će biti uručene na bezbedan način – na njihovim adresama, dok će svim učesnicima biti poslate zahvalnice.

Ovogodišnji osamnaesti nagradni literarni i likovni konkurs „Piši Deda Mrazu”, trajao je od 1. novembra do 5. decembra, uz učešće preko 7.000 mališana uzrasta do 10 godina iz cele Srbije. Pošta Srbije ovim konkursom podstiče dečju kreativnost i negovanje kulture pisanja i pismenosti.

30.10.2020.

Mladi autori mogu se opredeliti za crtež, kolaž, stihove, priču, poruke, čestitke, želje, ili kombinovati literarne i likovne tehnike i formate. Učešće može biti samostalno, ili grupno – slanjem grupnih radova preko predškolskih i školskih ustanova. Radove će ocenjivati stručni žiri, a Pošta Srbije će nagraditi po tri najbolja autora u obe konkurencije. Prigodne plakete najuspešnijim autorima, kao i nagrade – hoverbord, trotinet i roleri dodeljuju se u pojedinačnoj konkurenciji, a tri mini muzičke linije pripašće najuspešnijim vaspitnim i obrazovnim grupama.

Radove je potrebno slati na adresu: Poštanski pregradak 900, 11000 Beograd 6, sa naznakom: Nagradni konkurs „Piši Deda Mrazu”, do 5. decembra.

Podatke o autoru – ime, datum rođenja, adresa i kontakt telefon roditelja/staratelja, potrebno je navesti na poleđini rada. Na grupnim radovima, navodi se naziv, adresa i kontakt telefon ustanove, odeljenje ili vaspitna grupa, kao i broj dece koja su učestvovala u kreiranju. Uz sve radove, obavezno je priložiti izjave roditelja o saglasnosti za korišćenje i obradu navedenih podataka o autorima, od strane Pošte Srbije, a za potrebe konkursa.

Konkursom „Piši Deda Mrazu”, koji se ove godine održava 18. put zaredom, Pošta tradicionalno podstiče razvoj dečje kreativnosti i negovanje kulture pisanja i pismenosti. Samo na prošlogodišnjem konkursu sa velikim uspehom učestvovalo je preko jedanaest hiljada mališana.

Uslovi nagradnog konkursa i obrasci izjava o saglasnosti, istaknuti su na sajtu Pošte www.posta.rs. Za dodatne informacije na raspolaganju je i kontakt telefon 011-3064-102.        

15.10.2020.

Dok traju radovi, a prema Rešenju Gradske uprave grada Leskovca – Odeljenje za komunalno stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, određuje se privremena izmena režima saobraćaja na javnoj površini – trotoaru. Izmena obuhvata zatvaranje dela javne površine – trotoara u ulicama Svetoilijska, Svetozara Markovića i Bore Stankovića.

Zahvaljujemo korisnicima i građanima Leskovca na razumevanju.

Tokom izvođenja radova, pošta 16103 Leskovac 3 će neometano pružati sve usluge korisnicima u uobičajenom radnom vremenu, radnim danima od 7 do 19 časova, subotom od 7 do 15 časova.

9.10.2020.

U okviru poštanskog kompleksa u Leskovcu, na prostoru od gotovo 2.400 m2 smešteni su savremeni pretovarno-sortirni centar, šalter sala pošte i kancelarije stručnih službi. Savremeni objekat u koji je Pošta Srbije uložila preko pola miliona evra, omogućiće veći i brži obim realizacije poštanskih usluga na teritoriji Jablaničkog okruga, uključujući i Post ekspres i logističke usluge. Doprineće i poboljšanju uslova rada zaposlenih, ali i kvalitetu života u centru Leskovca, iz kog su u novi poštanski objekat izmešteni preradni kapaciteti.

„Tehničkom i tehnološkom modernizacijom svojih centara u lokalnim i regionalnim zonama širom Srbije, čime obeležava 180 godina svog postojanja, Pošta Srbije potvrđuje svoje dugoročno razvojno opredeljenje i stratešku ulogu pouzdanog partnera privrede i građana. To potvrđuje i stalnom modernizacijom svoje transportne flote, koja je od danas bogatija i za 10 specijalizovanih dostavnih vozila – kvadova za nepristupačne terene”, kaže Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije.

Kvadovi će omogućiti bržu i sigurniju isporuku svih vrsta pošiljki na područjima sa nerazvijenom putnom infrastrukturom, a posebno na putevima bez asfaltne podloge, kao i u sredinama u kojima je zbog vremenskih prilika dostava otežana. Ova vozila isporučivaće pošiljke na teritoriji u rejonima Surdulice, Kuršumlijske banje, Vlasa, Sokobanje, Vrnjačke Banje, Rudnog, Banje Koviljače, Zlatibora, Mitrovca na Tari i Mokre Gore i tako povećati dostupnost usluge i istovremeno olakšati posao dostavljačima na teško pristupačnim područjima.

Deveti oktobar, Svetski dan pošte, obeležavaju sve nacionalne poštanske uprave na dan kada je 1874. u Bernu osnovan Svetski poštanski savez. Na osnivačkom kongresu među 22 zemlje osnivača bila je i Kneževina Srbija.

27.7.2020.

Povodom neutemeljenih, netačnih i uvredljivih objava organizacije Efektiva i potonjih tendencioznih napisa i objava u pojedinim medijima, bez davanja vremena i prostora da se odgovori na neosnovane optužbe, Pošta Srbije će iskoristiti svu pravnu zaštitu.

Napominjemo da su ponovnim uspostavljanjem tokova međunarodnog saobraćaja značajno ubrzani i normalizovani tokovi transporta međunarodnih pošiljaka, za razliku od perioda na početku pandemije izazvane virusom Kovid-19, kada je transport bio u prekidu što je izazvalo kašnjenja dela međunarodnih pošiljaka od tri meseca. Usled okolnosti izazvanih višom silom, Pošta Srbije ne može snositi odgovornost i tokom pomenutog perioda postupala je kao i druge poštanske uprave saglasno preporukama i objavama razmenjenim preko Svetskog poštanskog saveza.